Friday, January 31, 2014

Chocolate Pudding Tart with Whipped Cream (Tarta z Budyniem Czekoladowym i Bitą Śmietaną)

Ina Garten Cookbook

As many of you may know, I am a huge fan of Ina Garten.
Just recently, I received two beautiful cookbooks by Ina.
Going through the pages and looking at the recipes while sipping hot tea covered in a blanket
has been one of my favorite things to do recently.

Immediately after I looked at the recipe for Ina's Chocolate Pudding Cream Tart
 from her fabulous book, "How Easy is That?",
I knew - we have to try this!

I did make some small changes, 
like using less salt and substituting Kahlua liqueur with Baileys.

This tart is rich, creamy, delicate - 
it literally melts in your mouth.
Simply divine!



INGREDIENTS
Crust:
2 cups graham cracker crumbs 
(about 14 graham crackers)
1/3 cup sugar
1/4 pound (1 stick) unsalted, melted butter

Chocolate Pudding:
4 cups whole milk
1/4 cup sugar
5 extra-large egg yolks
1/3 cup cornstarch
1 tsp salt (I used less than 1/2)
7 oz (2x 3.5 oz bar) dark, bittersweet chocolate
(I used 90% cocoa and 70% cocoa)
2 tbsp (1/4 stick) unsalted butter, diced
1 tbsp Kahlua liqueur 
(I used 2 tbsp Baileys)
1 tsp instant coffee powder

Whipped Cream:
1 cup heavy whipping cream
2 tbsp powdered sugar
1 tsp vanilla extract

PREPARATION

Crust:
Preheat the oven to 350F.
To make graham crackers crumbs, process 14 graham crackers in a food processor.
Combine with sugar and melted  butter,
press into an 11-inch tart pan (preferably metal pan with removable sides).
I use a 1/2c measuring cup to press down the crust.
Bake for 10 minutes, cool down.

Chocolate Pudding:
Heat the milk in a small saucepan.
Combine the sugar, egg yolks, cornstarch and salt using an electric mixer on low speed.
Slowly pour the hot milk into the bowl, mix.
Cook the mixture on medium-low heat until it thickens (5-10 minutes),
stirring constantly with a wooden spoon .
Off the heat, add the chocolate broken into pieces, butter, liqueur and coffee.
Beat with a whisk until smooth,
pour into the cooled crust.
Wrap with plastic wrap and refrigerate for about 6 hours.

Whipped Cream:
Before serving, prepare the whipped cream.
Take 1 cup of cold whipping cream, combine it with sugar and vanilla extract.
Using an electric mixer, beat until it forms firm peaks.
Decorate the tart with whipped cream and shaved chocolate.
Serve cold.

Enjoy!
~e.







_____________________________________________________________________________

Książka Kucharska Iny Garten

Jak wielu z was może wie, jestem wielkim fanem Iny Garten.
Niedawno otrzymałam jej dwie piękne książki kucharskie.
Przeglądanie stron książki w poszukiwaniu ciekawych przepisów,
 popijając gorącą herbatę, 
zawinięta w koc
stało się ostatnio jendym z moich ulubionych zimowych zajęć.

Natychmiast po tym, jak przeczytałam przepis na tartę z czekoladowym budyniem
ze wspaniałej książki Iny, "How Easy is That?",
wiedziałam - musimy jej spróbować!

Wprowadziłam kilka małych zmian,
na przykład użyłam mniej soli i zastąpiłam kawowy rum Kahlua innym likierem, 
który akurat miałam pod ręką - Baileys.

Tarta jest bogata w smaku, 
mocno czekoladowa,
kremowa, 
delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach.
Po prostu boska!



SKŁADNIKI
Spód:
2 szklanki okruchów z grahamkowych herbatników
(zależy od rozmiaru, u mnie około 14 grahamków)
1/3 szklanki cukru
112 g niesolonego, roztopionego masła

Budyń czekoladowy:
4 szklanki pełnotłustego mleka
1/4 szklanki cukru
5 dużych żółtek
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli (użyłam mniej niż 1/2 łyżeczki)
2 tabliczki (200g) gorzkiej, deserowej czekolady
(Użyłam 90 % kakao i 70 % kakao)
2 łyżki stołowe masła
1 łyżka likieru Kahlua
(Użyłam 2 łyżki Baileys)
1 łyżeczka kawy instant w proszku

Bita śmietana:
1 szklanka dobrze schłodzonej śmietanki do ubijania (36%)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


PRZYGOTOWANIE
Spód:
Rozgrzej piekarnik do 180C.
Do przygotowania 2 szklanek okruchów z grahamków, 
rozdrobnij około 14 herbatników w malakserze aż zostaną bardzo drobne okruchy.
Połącz z cukrem i roztopionym masłem,
wypełnij powstałą mieszaniną standardową foremkę na tartę
 (najlepiej metalową, z wyjmowanym spodem).
Ja do pomocy używam miarki 1/2 szklanki by dociskać okruchy do foremki.
Piec 10 minut,  następnie schłodzić.

Budyń czekoladowy:
Podgrzać mleko w rondelku.
W dużej misce połaczyć cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i sól.
 Przy użyciu miksera, wymieszać składniki na niskich obrotach.
Powoli wlewać gorące mleko do miski, wymieszać.
Gotować mieszaninę na średnim ogniu, aż zgęstnieje (5-10 minut ),
cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, masło, likier i kawę.
Wymieszać dobrze trzepaczką, aż masa będzie gładka,
wlać budyń do przestudzonego i podpieczonego spodu.
Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 6 godzin.

Bita śmietana:
Przed podaniem tarty, przygotować świeżą bitą śmietanę.
Bardzo schłodzoną śmietankę połączyć z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Przy użyciu elektrycznego miksera ubijać aż śmietana będzie sztywna.
Wyłożyć bitą śmietanę na schłodzoną tartę, udekorować  wiórkami czekolady.
Podawać schłodzone.

Smacznego!
~ e .






Monday, January 27, 2014

Whole-Wheat Strawberry Apple Muffins (Muffiny Pełnoziarniste z Truskawkami i Jabłkami)

Healthy Dessert

After all the holiday festivities and eating delicious desserts, cakes and sweets, 
we needed to try something lighter to satisfy our sweet tooth cravings.
Whole-wheat flour desserts are a much healthier alternative to regular all purpose flour.
However, if you have never tried a whole wheat dessert,
it does taste different.
Although it is much better for you,
the taste is a little bitter at first.
If you cannot take it, 
you can try to top the muffins with a little bit of honey.
I also tried a little bit of Nutella on top of my muffin - 
creamy, chocolate hazelnut spread was my guilty pleasure!

The recipe comes from a book "Muffins and Bakes".
I used the strawberries instead of raspberries because that's what I had in the fridge.
They were great!




INGREDIENTS
(makes 12)
3 large baking apples
1.5 cup of water
1.5 tsp allspice
2 cups whole-wheat flour
1 tbsp baking powder
1/4 tsp salt
3 tbsp superfine sugar
1 cup of strawberries

PREPARATION
Peel, core and slice the apples.
Slice the strawberries.
Take 2 apples, place in a pan with 6 tbsp water.
Bring to a boil, then reduce the heat.
Stir in 1/2 tsp allspice, cover the pan, simmer.
Stirring occasionally, simmer for 15-20 minutes or until water absorbed.
Remove from heat, let cool.
Blend in a food processor until smooth.
Stir in the remaining water (from 1.5 cups minus 6 tbsp) and mix well.

Spray the muffin pan with vegetable oil cooking spray
or line with muffin liners.
Sift the flour, baking powder, salt, and remaining allspice (1 tsp).
Then stir in the sugar.

Chop the remaining apple and add to the dry ingredients.
Add the strawberries, combine gently with the flour mixture.
Finally, gently stir in the cooled apple/water mixture.
Do not over stir the batter, it can be a little lumpy.

Preheat the oven to 400F.
Divide the muffin batter among 12 cups of muffin pan 
(2/3 of a cup).
Bake for 20-25 minutes, until risen and golden.
Serve warm or let cool.

Enjoy!
~e.





_____________________________________________________________________________

Zdrowy Deser

Po pysznym ucztowaniu w okresie świątecznym, 
nadszedł czas na zdrowsze i lżejsze jedzenie, 
a tym bardziej - na lekkie i zdrowe desery aby zaspokoić  ochotę na coś słodkiego.

Mąka pełnoziarnista jest z całą pewnością dużo zdrowsza, 
jednak jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do jej smaku w wypiekach,
możecie być nieco zaskoczeni jej lekko gorzkawym smakiem w muffinach.
Muffiny te są generalnie mało słodkie.
 Jeśli chcecie, można jepolać delikatnie miodem.
Moim małym grzeszkiem było posmarowanie muffinki niewielką ilością Nutelli - pyszne!

Przepis pochodzi z książki "Muffiny i Wypieki".
Użyłam truskawek zamiast malin, bo akurat je miałam w lodówce.
Było zdrowo i smacznie!



SKŁADNIKI
(na 12 muffinków)
3 duże jabłka
1,5 szklanki wody
1,5 łyżeczki ziela angielskiego 
(w proszku, można użyć moździerza do rozdrobnienia)
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki drobnego cukru
1 szklanka truskawek

PRZYGOTOWANIE
Obierz, wydrąż i pokrój jabłka.
Pokrój truskawki.
 2 jabłka  umieść na patelni, dodając 6 łyżek wody.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień.
Dodać 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.
Mieszają od czasu do czasu, dusić przez 15-20 minut, aż woda się wchłonie.
Zdjąć z ognia, ostudzić.
Rozdrobnić malakserem lub blenderem na gładką masę.
Dodać pozostałą wodę (z 1,5 szklanki minus 6 łyżek ) i dobrze wymieszać.

Nasmarować tłuszczem formę na muffiny lub wyłożyć papilotkami.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, pozostałą część ziela angielskiego (1 łyżeczka ).
Następnie dodać cukier.

Pokroić pozostałe jabłko, dodać do suchych składników.
Dodać truskawki, delikatnie połączyć z mieszaniną z mąki.
Następnie dodać przetarte jabłka z wodą i łagodnie wymieszać.
Nie mieszać za dużo, ciasto może być delikatnie grudkowate.

Rozgrzej piekarnik do 200C. .
Podzielić ciasto równo do wszystkich foremek.
( ok. 2/3 wysokości foremki).
Piec przez 20-25 minut , aż muffinki będą wyrośnięte i przyrumienione.
Podawaj na ciepło lub lekko ostudzone.

Smacznego!
~ e .




Wednesday, January 22, 2014

Oatmeal with Apple, Nuts, Raisins and Honey (Owsianka z Bakaliami)

Healthy Breakfast

Everyone has their own favorite (or not) version of oatmeal.
Here is how I start my day:
oatmeal, apple, raisins and nus topped with honey and cinnamon.

I like to top my oatmeal with different fruits and nuts.
I find this breakfast filling, very tasty and healthy.




INGREDIENTS
(2 portions)

2 cups of milk 
(if not cow's milk, you can use any milk -almond milk, soy milk, etc.
I personally don't like my oatmeal with water, but you can use water as well)

2 cups of oatmeal (I use quick or old fashioned oats, never instant)
1/4 cup raisins
1/2 cup of mixed nuts (I used almonds, walnuts, pecans)
1 apple 
1/4 cup of water
1-2 tbs honey
1/2 tsp cinnamon


PREPARATION
Core and cut an apple into thin, small slices.
In a small saucepan, simmer the apples and raisins with 1/4 cup of water,
just until softened but not mushed.
Coarsely chop the nuts.
In a medium saucepan, bring 2 cups of milk to a boil.
When boiling, lower the heat and add 2 cups of oats.
Stir in, cook according to the directions (old fashioned oats need more time than quick).
At the end of cooking time, add chopped nuts and cooked apple with raisins.
Stir in and cook for another minute.

Pour some honey and sprinkle cinnamon on your ready oats,
you may want to add more nuts.

Enjoy when hot!
~e.






_______________________________________________________________________________

Zdrowe Śniadanie

Bardzo lubię zaczynać swój dzień od miski owsianki.
Jest to dla mnie zdrowe, sycące i smaczne śniadanie, 
a możliwości urozmaicenia owsianki wieloma dodatkami jest naprawdę wiele.

Moją ulubioną wersją jest ta z gotowanym jabłkiem, rodzynkami, orzechami, miodem i cynamonem.





SKŁADNIKI
(2 porcje)

2 szklanki mleka 
(jeśli nie używacie mleka krowiego, można użyć mleka migdałowego, sojowego, itp. 
Ja osobiście nie lubię płatków owsianych na wodzie, ale można używać wody) 

2 szklanki płatków owsianych 
(ja używam szybkich lub grubych płatków, nigdy błyskawicznych) 
1/4 szklanki rodzynek 
1/2 szklanki orzechów 
(u mnie migdały, orzechy włoskie, pekan) 
1 jabłko 
1/4 szklanki wody 
1-2 łyżki miodu 
1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE 
Jabłko pokroić w cienkie małe kawałki. 
W małym rondelku, gotować jabłka i rodzynki z 1/4 szklanki wody, 
do momentu aż delikatnie zmiękną.
Grubo posiekać orzechy. 
W większym rondelku doprowadzić 2 szklanki mleka do wrzenia. 
Następnie zmniejszyć ogień i dodać 2 szklanki płatków.
Wymieszać, gotować zgodnie z instrukcją.
Pod koniec gotowania dodać posiekane orzechy i gotowane jabłko z rodzynkami. 
Wymieszać i gotować jeszcze przez minutę. 

Gotowe płatki wyłożyć do miseczki, 
polać miodem, posypać cynamonem.
Można dodać więcej orzechów.

Smacznego!
~e.



Tuesday, January 21, 2014

Hummus

Homemade classic hummus

I like to make as many things home as possible.
As much as I enjoy purchasing good quality foods,
I would rather prepare my food at home - 
it is  often much healthier, cheaper
and most importantly it brings me so much joy!

Once you start making your hummus at home,
you will never want to buy one at the store.
It is so easy and tasty! The varieties are endless.

Here is my version of a classic hummus.



INGREDIENTS
15 oz (1 can) garbanzo beans (chickpeas) 
2 tbs sesame paste (tahini)
juice from 1/2 lemon
1 garlic clove
1 tsp ground cumin
1 tsp coriander
1/2 cayenne pepper
pinch of salt

parsley or other favorite herbs for garnish

PREPARATION
Place all ingredients in the food processor and process until smooth and creamy.
Season more to taste.
Garnish with your choice of herbs.
Serve with vegetables, tortilla chips, or as a bread spread.

Enjoy!
~e.



_________________________________________________________________________________

Kiedy tylko mogę, 
bardzo lubię przygotowywać jedzenie w domu, nawet to, które można kupić w sklepie.
Domowe jedzenie jest bardzo często o wiele smaczniejsze, zdrowsze i tańsze.
Jednak największą radością jest samo jego przygotowywanie!

Jeśli spróbujecie przygotować domowy hummus, 
już nigdy nie będziecie chcieli kupować go w sklepie.
Jest bardzo prosty i smaczny w przygotowaniu,
a sposobów przyprawienia jest bez liku!

Oto moja wersja klasycznego hummusu.




SKŁADNIKI
ok. 425 g cieciorki (ugotowanej bądź z puszki)
2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
odrobina soli

pietruszka bądź inne ulubione zioła do wykończenia


PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć na gładką masę 
przy użyciu malaksera/blendera/robota kuchennego.
Doprawić w razie potrzeby.
Serwować z ulubionymi ziołami.
Podawać z surowymi warzywami, czipsami tortilla
bądź jako smarowidło do pieczywa.

Smacznego!
~e.



Sunday, January 19, 2014

Guacamole

Avocado Heaven

I cannot even start to list all the reasons why you should eat avocados.
They seem to be perfect for you and they just taste so good, don't they?
Guacamole is one of those things that I can never get enough of.
Literally!

Here is my version of  guacamole.





INGREDIENTS
3 small ripe avocados (soft)
1/2 small tomato, diced
1/4 small red onion, finely copped
1/2 tsp finely choppped jalapeno pepper
1/2 lime juice (you can use lemon  if you don't have limes)
1/2 - 1 tsp of salt 

Helpful tip: leave a pit in the guacamole bowl - it will prevent it from browning.

PREPARATION
Cut the avocado in half.
Spoon out ripe avocados, place in the bowl.
Add lime juice, mix chopping avocado with a spoon.
Add chopped onion, diced tomato, chopped jalapeno
and season with salt.
Serve with traditional, warmed tortilla chips.

Enjoy!
~e.


_________________________________________________________________________________

Avocado

Chyba nie muszę wymieniać, jak zdrowe dla naszego organizmu jest avocado.
Osobiście je uwielbiam, a za pyszne guacamole dam się pociąć!
Nie mogę się przestać nim zajadać, dosłownie!

Oto moja wersja ulubionego guacamole, 
które lubię wyraziste w smaku, 
czyli perfekcyjnie słono - kwaśne!




SKŁADNIKI
3 małe dojrzałe avocado (muszą być miękkie)
1/2 małego pomidora pokrojonego w kostkę, drobno
1/4 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki jalapeno (ostrej)
1/2 limonki - sok
(ostatecznie można użyć cytryny, jeśli nie jesteście w stanie użyć limonki)
1/2 - 1 łyżeczka soli


PRZYGOTOWANIE
Przekroić avocado na pół, 
łyżeczką wybrać miąższ i przełożyć do miski.

Dobra rada: odłożyć chociaż jedną pestkę z avocado,
aby następnie zostawić ją w misce z guacamole - zapobiegnie to brązowieniu zielonej pasty.

Avocado zalać sokiem z limonki,
wymieszać siekając jednocześnie avocado łyżką.
Następnie dodać resztę składników: 
cebulę, papryczkę jalapeno, pomidory i sól.
Podawać z ciepłymi, tradycyjnymi tortilla chips.

Smacznego!
~e. 



Wednesday, January 15, 2014

Piña Colada Cheesecake (Sernik Piña Colada)

Best Coconut Cheesecake

I have been thinking of baking something special lately.
Knowing that I am a huge fan of coconut and cheesecakes,
What could I possibly come up with?
Of course, a coconut cheesecake.
With pineapple, just because this combination is always perfect!
If you are a fan of pina coladas,
try my new recipe!
This cheesecake is refreshigly tasty,
soft and moist,
with coconut flakes to bite on,
and topped with some juicy pineapple - divine!

I used the graham crackers for my crust but you can use any crust you like.





INGREDIENTS
(for deep pie dish)

Crust:
15-16 oz graham crackers
10-11 oz melted butter

Cheesecake:
2 lbs of cheese
(I had mixed cream cheese with farmer's cheese,
you can use either one or combine both)
3/4 cup of sugar
1/2 tsp vanilla extract
1 tsp coconut extract
5 tbs flour
2 - 2.5 cups of coconut flakes
4 eggs
juice and zest from 1 lemon

Topping:
Thinly sliced pineapple chunks
coconut flakes

PREPARATION

Crust:
Break the grahams and chop in the food processor to get crumbs.
Add melted butter, mix.
It should have a wet sand-like consistency.
Butter your deep pie dish,
place the graham crust in the dish.
Using a measuring cup, distribute the crumbs evenly on the bottom and sides of the pan.
Let the crust cool in the fridge for 30 minutes.

Preheat the oven to 350F.

Cheesecake:
Have eggs and cream cheese or farmer's cheese at room temperature.
Using an electric mixer, beat the cream cheese with sugar.
Add vanilla, coconut extract, lemon juice and zest.
Still beating, start adding eggs, one by one.
Let the egg combine with the rest of the ingredients before adding another one.
Mix well.
Add coconut flakes in three portions.
After beating for a while, add flour.
Mix until combined.

Pour the cheesecake mixture onto the graham crust.

Bake for about 55-65 minutes or until the center is almost set.

Let cool completely.

Once cooled,
decorate with chopped pineapple and sprinkle more with coconut flakes.

Enjoy!
~e.






___________________________________________________________________________________________________________

Najlepszy Sernik Kokosowy

Ostatnio dużo myślałam o zrobieniu wyjątkowego ciasta.
Wiedząc, że jestem  wielkim fanem kokosa i serników, 
co też mogłam wymyślić?
Oczywiście, sernik kokosowy!
Z ananasem, ponieważ to połączenie smaków jest zawsze idealne!
Jeśli jesteście fanami pina colady,
musicie spróbować mojego nowego przepisu!
Ten sernik jest bardzo orzeźwiający,
miękki i wilgotny, 
z wiórkami kokosowymi,
wykończony soczystym ananasem - po prostu boski!

Użyłam spodu z herbatników grahamek, ale możecie użyć dowolnego ulubionego spodu.



SKŁADNIKI
(do głębokiego naczynia/ foremki o średnicy ok. 25 cm)

Spód:
450 g herbatników grahamków
300 g roztopionego masła

Sernik :
1 kg twarogu
(Miałam trochę serka Philadelphia i trochę twarogu,
można użyć jeden lub dwa rodzaje sera)
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
5 łyżek mąki
2 - 2,5 szklanki wiórków kokosowych
4 jajka
sok i skórka z 1 cytryny

Na wierzch:
 Kawałki ananasa
Wiórki kokosowe


PRZYGOTOWANIE

Spód:
W malakserze rozdrobnić herbatniki.
Dodać stopione masło, wymieszać.
(powinno mieć konsystencję mokrego piasku)
Wysmarować foremkę masłem,
wylepić boki i spód mieszanką okruchów i masła.
Spód schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180C.

Sernik :
 Jaja i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej.
Przy użyciu elektrycznego miksera, utrzeć twaróg z cukrem.
Dodać wanilię, ekstrakt kokosowy, sok z cytryny i skórkę.
Wciąż ubijając, zacząć dodawać jajka, jedno po drugim.
Nadal miksując,
Dodawać wiórki kokosowe, najlepiej w trzech porcjach.
Po chwili ucierania z jajkami, dodać mąkę.
Wymieszać do połączenia się składników.

Wyłożyć masę serową na uprzednio przygotowanym spodzie.

Piec około 55-65 minut lub do momentu, gdy ciasto jest wciąż lekko płynne w samym środku,
ale zarumienione po bokach.

Sernik powinien całkowicie ostygnąć.

Po schłodzeniu,
ułożyć na wierzchu pokrojnego w drobne kawałki ananasa
 i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!
~ e .




Saturday, January 11, 2014

Sharp Cheese Cookies with Caraway Seeds and Paprika (Serowe Ciasteczka z Kminkiem i Papryką)

Not your usual cookies

This fabulous recipe comes from my Mom's old notebook.
These spicy cookies are a great snack,
they will definitely satisfy your salty cravings.
They are perfect - brittle, with a surprising hint of sharp cheddar,
finished with caraway seeds and paprika.
If you are not a fan of either caraway seeds or paprika,
you can easily substitute them with your favorite herbs and spices or even chopped nuts.




INGREDIENTS
5-6 oz sharp cheese (I chose sharp cheddar)
9 oz flour
3 tbs sour cream
1/2 tsp baking powder
1 egg yolk
caraway seeds
sweet and hot paprika powder


PREPARATION
Grate the cheese (medium or small grater).
Mix the grated cheese with  flour, baking powder, butter and sour cream.
Knead the dough, form a ball.
Wrap in foil and cool in the refrigerator for one hour.

Preheat the oven to 400F.
Line a baking sheet with parchment paper.

Roll out the cooled dough to a thickness of approximately 1/32 in.
Cut out the cookies, preferably using a cookie cutter with a hole in the middle.

Mix the yolk with a little bit of water, season with sweet and hot paprika mix.
Place the cookies on the baking sheet, spread the egg yolk on the cookies,
preferably using a silicone brush.
 Sprinkle with caraway seeds and paprika.
Bake for about 13-15 minutes, until lightly browned.

Enjoy!
~e.




_______________________________________________________________________________________________________

Niecodzienne Ciasteczka

Przepis na te wspaniałe ciasteczka serowe pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Mamy.
Ciasteczka są świetną przekąską, idealnie zaspokoją ochotę na coś słonego i pikantnego,
świetne na wszelkiego rodzaju imprezy.
Zaskakujący smak ostrego sera żółtego, delikatnie kruche, 
wykończone kminkiem i mieszanką słodkiej i ostrej papryki.
Jeśli nie przepadacie za kminkiem czy też papryką,
spokojnie możecie zamienić ja na swoje ulubione przyprawy i zioła,
a nawet posiekane orzechy, np. pistacje.

Naprawdę pyszne, polecam!



SKŁADNIKI
150 g ostrego sera żółtego (wybrałam cheddar)
250 g mąki
150 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
kminek
papryka słodka i ostra


PRZYGOTOWANIE
Zetrzeć ser żółty na średnich lub małych  oczkach.
Wymieszać starty ser żółty z mąką, proszkiem do pieczenia , masłem i śmietaną.
Wyrobić ciasto, uformować kulę.
Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Rozgrzac piekarnik do 200C.
Płaską blachę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm.
Wykrawać ciasteczka dowolną foremką, najlepiej z dziurką w środku.

Żółtko rozmącić z odrobiną wody, przyprawić mieszanką papryk.
Wycięte ciasteczka smarować rozmąconym żółtkiem, 
najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka.
Posmarowane żółtkiem ciasteczka posypać kminkiem i papryką.
Piec około 13-15 minut, aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.

Smacznego!
~e.




Thursday, January 9, 2014

Lemon Ricotta Cookies (Ciasteczka z Ricottą i Cytryną)

Tea time calls for cookies

Food Network is known for having excellent cooks, recipes, magazine and shows.
You probably have at least one favorite recipe that comes from one of the Food Network's cooks. 
Among many excellent cooks and recipes, I think that this recipe is worth calling it one of the best Food Network recipes. 
Lemon Ricotta Cookies recipe is by Giada (Giada De Laurentiis) - 
the cookies are soft, moist and very refreshing.
Suitable for any occasion, not only for Italian food admirers.
They can easily last more than 2-3 days, if there will be any left when you bake them!

I already baked them a couple of times, where I was able to change the ingredients and proportions
based on our preferences. I cut the sugar and increased the amount of lemon.
Simply delcious and one of our favorites!




INGREDIENTS

Cookies:
2 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt (I used only 1/2 tsp)
1 stick unsalted butter, softened
2 cups sugar ( I used only 1/2 cup sugar)
2 eggs
1 (15-ounce) container whole milk ricotta cheese
3 tablespoons lemon juice (I used juice from 1 large lemon)
1 lemon, zested

Glaze:
1 1/2 cups powdered sugar
3 tablespoons lemon juice
1 lemon, zested

PREPARATION
Preheat the oven to 375 F.

Cookies:
In a medium bowl, combine the dry ingredients: flour, baking powder, and salt. 
Set aside.
In the large bowl, combine the butter and the sugar. 
Using an electric mixer beat the butter and sugar until light and fluffy, about 3 minutes.
 Add the eggs, 1 at a time, beating until incorporated. 
Add the ricotta cheese, lemon juice, and lemon zest. 
Beat to combine. 
Stir in the dry ingredients.

Line two baking sheets with parchment paper. 
Spoon the dough onto the baking sheets. 
The dough will be hard and difficult to spoon onto the baking sheet.
Do your best, it will not be perfect.
Bake for 15 minutes, until slightly golden at the edges. 
Remove from the oven and let the cookies rest on the baking sheet for 20 minutes.

Glaze:
Combine the powdered sugar, lemon juice, and lemon zest in a small bowl and stir until smooth.
You can control the thickness of your glaze by adding more or less sugar and lemon juice.
Thick glaze calls for more sugar than lemon juice,
whereas thin glaze calls for more lemon juice than powdered sugar.
I like my glaze relatively thin, so I increased the amount of lemon juice and decreased the amount of powdered sugar. 

 Spoon about 1/2-teaspoon onto each cookie and use the back of the spoon to gently spread. 
Let the glaze harden.

Enjoy!
~e.




______________________________________________________________________________________________________________________________

Food Network to jedna z moich ulubionych stacji telewizyjnych, 
gdzie można zobaczyć nie tylko świetne programy, ale także poznać znakomitych kucharzy i ich wyjątkowe przepisy.
Jednym z moich ulubionych przepisów jednego z kucharzy Food Network, Giady,
jest ten przepis na ciasteczka z ricottą i cytryną.
Ciasteczka są niesamowicie orzeźwiające, lekko kwaskowate, nie za słodkie,
delikatnie miękkie i wilgotne.
Z łatwością przechowują się przez kilka dni, 
jeśli ich wcześniej nie zjecie przy gorącej filiżance herbaty.
Piekłam je już kilka razy i byłam w stanie dostosować przepis do naszych preferencji:
znacznie zmniejszyłam ilość cukru i zwiększyłam ilość cytryny.



SKŁADNIKI

Ciasteczka:
2 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli (użyłam tylko 1/ 2 łyżeczki)
115g miękkiego masła
2 szklanki cukru (użyłam tylko 1/2 szklanki cukru)
2 jajka
1 pojemnik pełnotlustego serka ricotta (ok. 450g)
3 łyżki soku z cytryny (użyłam soku z 1 dużej cytryny)
skórka otarta z 1 cytryny

Lukier:
1 1/ 2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny 

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 190C.

Ciasteczka:
W średniej misce wymieszać suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W dużej misce wymieszać masło i cukier.
Przy użyciu elektrycznego miksera, utrzeć masło i cukier  na puszystą masę, około 3 minuty.
 Dodaj jajka, po jednym na raz, miksując do połączenia.
Dodaj ser ricotta, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
Miksować aż do połączenia się składników.
Dodać suche składniki i wymieszać.

Dwie płaskie blachy do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykładać ciasto łyżką na blachę.
Ciasto będzie dość twarde i trudne do wyłożenia.
Piec przez 15 minut, aż ciasteczka się lekko zrumienią na brzegach.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia  przez 20 minut.

Lukier:
Połączyć cukier puder, sok z cytryny i skórkę z cytryny w małej misce i mieszać, 
aż lukier  będzie gładki.
Możesz kontrolować gęstość lukru, dodając mniej lub więcej cukru pudrui soku z cytryny.
Ja wolę rzadszy lukier, więc dodaję więcej soku z cytryny i mniej cukru pudru.

Lukier nakładać łyżeczką, pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego!
~ e .