Thursday, December 5, 2013

The Best Cranberry Sauce (Najlepszy Sos Zurawinowy)

A Perfect Cranberry - Orange Sauce

I perfected my version of the cranberry sauce to an absolute deliciousness. 
It has been a great addition to our Thanksgiving turkey, 
but you can use this recipe to create other dishes with cranberry sauce.
It has a perfect balance of sweetness and tartness, 
which compliments the taste of meats.
I spiced it with cinnamon and ginger to complete its absolutely amazing taste!

INGREDIENTS:
about 2 lbs of fresh cranberries
(1.5 lbs and 0.5 lbs separate)
4 oranges (zest and juice)
1 lemon (zest)
1/4 oz fresh ginger (small piece)
4 sticks of cinnamon
1 cup of fine sugar
3 tbs orange marmalade
1/2 cup of brown sugar (optional)

PREPARATION:
In a medium saucepan on medium heat, combine:
 1.5 lbs of fresh cranberries,
sugar, zest and fresh orange juice from 4 oranges,
zest from one lemon,
freshly grated ginger,
cinnamon sticks, 
and orange marmalade.

Simmer for about 20 minutes until cranberries start to burst,
and the sauce thickens.
When the cranberries start to have a mousse consistency,
add the remaining portion of cranberries and brown sugar, if not sweet enough.

Simmer until added cranberries are not falling apart, but
are soft enough to bite on them.

Remove from the heat, 
let cool.
Serve warm or cold,
remember to remove the cinnamon sticks before serving.

Enjoy!


___________________________________________________________________

Doskonaly Sos Zurawinowy

Udoskonalilam moja wersje sosu zurawinowego do absolutnej perfekcji.
Tak przygotowane zurawiny stanowily wspanialy dodatek do dziekczynnego indyka,
ale mozna rowniez uzyc tego przepisu aby stworzyc inne dania z sosem zurawinowym.
Ma doskonala rownowage smakow slodkiego i cierpkiego, ktore idealnie uzupelniaja smak miesa.
Ja dodatkowo przyprawiam zurawiny cynamonem i imbirem.

SKLADNIKI:
ok.  1 kg swiezych zurawin
(z czego odzdzielic ok. 250g - miseczke)
4 pomarancze (skorka i sok)
1 cytryna (skorka)
ok. 6 g swiezego imbiru (maly kawalek)
4 laski cynamonu
1 szklanka drobnego cukru
3 lyzki marmolady pomaranczowej
1/2 szklanki brazowego cukru (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
W rondelku, na srednim ogniu, polaczyc:
 ok. 750 g swiezych zurawin,
cukier, otarta skorke i swiezy sok pomaranczowy z 4 pomaranczy,
skorka otarta z jednej cytryny,
swiezo starty imbir,
cynamon,
i pomaranczowa marmolade.

Gotowac na wolnym ogniu przez okolo 20 minut, az zurawiny zaczna pekac,
i sos zgestnieje.
Gdy zurawiny nabiora konsystencje musu,
dodac pozostala czesc zurawiny i brazowego cukru, jesli nie sos nie jest dosc slodki.

Dusic, az dodane zurawiny nie rozpadaja sie, 
ale sa wystarczajaco miekkie.

Zdjac z ognia i ostudzic.
Podawaj na cieplo lub na zimno,
pamietajac, aby usunac laski cynamonu przed podaniem.

Smacznego!





No comments:

Post a Comment