Wednesday, May 1, 2013

Strawberry Stracciatella Cake (Tort Truskawkowy Stracciatella)

 Happy Birthday!

This past weekend, we were celebrating my sister's birthday. 
I was extremely happy to prepare a special cake for the birthday girl.
We knew it was going to be something light, definitely with strawberries.
Every time I do not know what to cook, I go to my favorite food blog -
Kwestia Smaku
("Matter of Taste")

  All recipes are absolutely amazing and I have tried so many already!

The site is in Polish, therefore I will have the translated recipes posted here 

along with the description of my experience cooking,
my own photographs,
and my changes in the recipes.
Here is the link to the original recipe:


 *Stracciatella (Italian) - chocolate shavings




 Strawberry Stracciatella Cake:

INGREDIENTS

Sponge Cake:
 7 eggs
 1 cup of sugar
 1 cup of flour
1/3 cup cornstarch

 
Filling:

 about 500 g (18 oz) of strawberries for strawberry sauce
 200 g strawberries for filling and decoration
 1 teaspoon of gelatin
 
Whipped cream:
 2 containers of small whipping heavy cream
(2x 18 fl oz)

Decoration:

  150 g (5 oz) of dark chocolate bar, shaved
 strawberry halves








PREPARATION

Sponge Cake 
Prepare a rectangular cake pan, lay a sheet of parchment paper inside.
Sift flour with potato flour (starch) and mix.  
Preheat the oven to 170C (340F) degrees. 
 Separate the yolks from the whites.
Beat the whites with a hand mixer on low speed for 2 minutes until frothy.
 Gradually increase the speed, adding sugar, spoon by spoon.
Beat on high speed mixer for a few minutes until they are stiff and glossy.  
Still whisking, add egg yolks (spoon by spoon).
Add sifted flour (preferably in three batches) and stir them with very gentle movements,
using a spatula, trying not to destroy the whites foam.
 (The less foam settles the larger and more fluffy the sponge cake will be).

Pour batter into the cake pan and place in preheated oven.
 Bake for 35 - 40 minutes.
 Immediately remove the cake from the oven and set it vigorously over the counter.
(You can use a wooden cutting board to rest the cake on).
 Allow to cool.

Strawberry Sauce:  
Put the strawberries into a saucepan, use a blender to blend it.
Boil.
Put aside and add gelatin, stir vigorously until all the gelatin is dissolved. 
 Cool and wait about half an hour until slightly thickened.Put the sponge cake upside down on a board 
(it may be lined with parchment paper).
 Peel off the paper from the sponge cake.
Cut the sponge cake in half, using a sharp knife.
You should have two tops (or three if you used the smaller molds).

Whipped Cream:
Follow instructions on your whipping cream carton.

Prepare the first layer of the cake and spread about a half of the strawberry sauce on it.
Arrange some strawberry halves on the sauce and cover with 1/3 of whipped cream.
 Place the second layer of the cake and repeat the process.
Use the rest of the cream to spread on the sides of the cake.






The proposed version of decorating included sprinkling the cake 
with some chocolate shavings and almond flakes.
Here is my own version on how to decorate and finish this cake. 

Decorating:
Decorate the sides of the cake with strawberry halves.
Grate the chocolate bar, creating chocolate shavings.
Sprinkle on top and sides of the cake.
 Refrigerate for at least one hour before serving.

Enjoy! 
~e. 






 
___________________________________________________________________________________________________________

Orginalny przepis z Kwestii Smaku

TORT TRUSKAWKOY STRACCIATELLA:

Biszkopt:
 7 jaj
1 szklanka cukru
 1 szklanka mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Mus Truskawkowy:
 około 500 g truskawek na mus
 200 g truskawek do musu i dekoracji
 1 łyżeczka żelatyny

Bita śmietana:
 2 małe śmietanki 30%

Dekoracja:
150 g  gorzkiej czekolady

 połówki truskawek


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:
Przygotuj prostokątną blachę na ciasto, wyłóż papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i wymieszać.
Rozgrzej piekarnik do 170 ° C.
  Oddzielić żółtka od białek.
Mikserem ubić pianę z białek, na niskich obrotachm przez 2 minuty.
  Stopniowo zwiększaj prędkość, dodając cukier, łyżka po łyżce.
Przejdź do wysokiej prędkości miksera i ubijaj przez kilka minut aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Nadal ubijając, dodać żółtka (łyżka po łyżce).
Dodaj przesianej mąki (najlepiej w trzech partiach), bardzo delikatnie mieszając
za pomocą szpachelki, starając się nie zniszczyć ubitej piany z białek.

  (Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty biszkopt).

Wylać ciasto na blachę i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
  Piec przez 35 - 40 minut.

  Natychmiast wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć z blachy do ostygnięcia na kratce bądź desce.

Mus Truskawkowy:
Włóż truskawki do rondla, można użyć blendera to rozdrobnienia truskawek.
Gotować na małym ogniu przez kilka minut.
Odłóż na bok i dodaj żelatynę, mieszając energicznie aż żelatyna się rozpuści.
  Schłodzić i czekać około pół godziny, aż lekko stężeje.
Wyłożyć biszkopt z blachy,
przeciąć na pół za pomocą ostrego noża.
(Jeśli biszkopt jest duży i wysoki, można spróbować przeciąć na trzy części).

Bita Śmietana:
Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu bitej śmietany
 lub po prostu ubijaj mikserem aż do uzyskania gęstej bitej śmietany.

Przygotować pierwszą warstwę ciasta i rozprowadzić około połowę musu truskawkowego.
Położyć kilka  połówek truskawek na musie i przykryć 1/3  bitej śmietany.
  Umieścić drugą warstwę ciasta i powtórzyć proces.
Rozprowadzić ostatnią część bitej śmietany na wierzchu, jak i na bokach tortu.

Obsypać startą na drobnych oczkach czekoladą,
oraz połówkami truskawek.

Dobrze schłodzić przed podaniem.

Smacznego!




No comments:

Post a Comment