Monday, September 16, 2013

Pasta with Broccoli Béchamel Sauce (Makaron z Sosem Beszamelowo-Brokułowym)

Pasta and Broccoli

I created this recipe with  my love for pasta and my sister's love for broccoli. 
It is absolutely delicious!



Pasta with Broccoli Béchamel Sauce

INGREDIENTS
 favorite pasta (I used shells)
2-4 broccoli florets

Béchamel Sauce:
(White Sauce)
4 tablespoons of butter
4 tablespoons flour
3 cups of milk
salt
white pepper
Garlic (fresh or granulated)
nutmeg

(my variation of this recipe)

PREPARATION
In two separate pots, boil water for pasta and broccoli.
Wash broccoli and portion into small florets.
Add a little olive oil and salt to the pot for pasta.
Throw the broccoli into boiling water and cook a few minutes  (let them be al dente).
After straining broccoli, divide into two parts:
blend one and leave the other to add to the sauce later.

In a pan, melt 4 tablespoons of butter.
Add the flour, stirring lightly
(a few minutes on medium heat).

Reduce the gas to low and pour the milk in.
Using a whisk,
(preferably silicone if you have a teflon pan)
keep stirring/whisking until white sauce thickens,
keep on low heat for another 20-30 minutes.
Season to taste.

When the béchamel is ready, add blended broccoli,
gently mix.
Cook for 2-3 minutes, add the cooked broccoli.
Stir and cook for another 3-5 minutes.

Cook the pasta al dente, drain.

 Serve pasta with the béchamel-broccoli sauce,
Sprinkle with freshly grated Parmesan cheese.

Enjoy!
~e.







_____________________________________________________________________________________________________________

Makaron z Sosem Beszamelowo - Brokułowym

SKŁADNIKI
Opakowanie ulubionego makaronu (użyłam muszelki)
2-4 różyczki brokułów

Beszamel:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
Sól
Biały Pieprz
Czosnek (świeży bądź granulowany)
Gałka muszkatołowa

(moja wersja tego przepisu)

PRZYGOTOWANIE
W dwóch osobnych garczkach zagotować wodę na makaron i na brokuły.
Brokuły umyć i poporcjować na małe różyczki.
Do garnka z wodą na makaron dodać odrobinę oliwy z oliwek i posolić.
Do osolonego wrzątku włożyć brokuły, gotować kilka minut aby były al dente.
Po odcedzeniu podzielić na połowę – część brokuł zblendować przy użyciu ręcznego blendera,
Część zostawić w całości.

Rozgrzać patelnię, rozpuścić 4 łyżki masła.
Dodać mąkę, mieszając, pozwolić się lekko zrumienić
(kilka minut na średnim gazie).

Zmniejszyć gaz na niski i dolewać mleko,
Cały czas mieszając trzepaczką
(najlepiej silikonową jeśli mamy teflonową patelnię)
Mieszać trzepaczką beszamel aż do delikatnego gęstnienia,
Gotować przez kolejnych 20-30 minut.
Doprawić do smaku.

Do gotowego beszamelu dodać zblendowane brokuły,
Delikatnie wymieszać.
Gotować 2-3 minuty, dodać całe cząstki brokułów,
Wymieszać i gotować przez kolejne 3-5 minut.

Makaron ugotować al dente, odcedzić.

Makaron podawać z sosem beszamelowo-brokułowym,
Posypać świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

No comments:

Post a Comment