Monday, May 20, 2013

Chicken Korma (Korma z Kurczaka)


Indian Food

Chicken korma is one of the very few Indian dishes I can not only prepare, 
but it actually comes out very tasty and is relatively easy to make.
I found this recipe in one of the "Love Food" book series.
The combination of variety of spices,
 creamy sauce, 
soft and juicy chicken,
 and perfectly cooked rice is unbelievably good!

I instantly loved its creamy yet spicy flavor - mouthwatering!

Chicken Korma: 

(recipe from "Indian, 100 everyday recipes")
1 chicken (3lbs) (I used chicken BREASTS only)

1 cup butter
3 onions, thinly sliced
1 garlic clove, crushed
1 in piece fresh ginger, grated
1 tsp mild chili powder
1 tsp ground turmeric
1 tsp ground coriander
1/2 tsp ground cardamon
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 tsp salt
1 tbsp chickpea flour (I used regular flour)
1/2 cup milk
2 cups heavy cream  (I used 0% fat Greek YOGURT)
 fresh cilantro leaves
freshly cooked rice of your choice



I used the recipe from the book as a reference and then I changed it a little.
I used more spices, you should always  use spices to your own taste!


Clean and cut chicken into small pieces.
Covered with water in a skillet and simmer for about 30 minutes.

Heat the butter in another large pan, add the onions and garlic,
cook for about 5 minutes until softened.

Add the ginger and other spices, cook for 5 minutes.

Add the fully cooked chicken, simmer together for 2 minutes.

Blend the flour with a little of the milk and add to the pan,
stir in the remaining milk.
Bring to a boil, stirring, reduce the heat, cover, and simmer for 25 minutes or so.
Stir in the cream or yogurt, cover and simmer for another 15 minutes.
Cook rice according to instructions.

Garnish with cilantro leaves and serve with freshly cooked rice.

Enjoy!

~e.



__________________________________________________________________________________________________________


Korma z Kurczaka

 Korma z kurczaka jest jednym z niewielu dań kuchni hinduskiej,
ktore nie tylko bardzo mi smakuje,
 ale jest rowniez stosunkowo łatwe do wykonania.
Przepis zaczerpnelam z jednej z ksiazek z serii Love Food,
"Indian, 100 everyday recipes".
Połączenie rozmaitych przypraw,
 kremowy sos,
miękki i soczysty kurczak,
 i doskonale przygotowanu ryż - to jest niesamowicie dobre !


Korma z Kurczaka :

ok. 1-1.5 kg kurczaka (użyłam tylko piersi)
1 szklanka masła
3 cebule, posiekane w cienkie plasterki
1 ząbek czosnku, zgnieciony
1 kawałek świeżego imbiru, startego
1 łyżeczka chili w proszku  (łagodna)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka mąki z ciecierzycy (użyłam zwykłej mąki )
1/2 szklanki mleka
2 szklanki śmietany kremówki (użyłam 0% tłuszczu jogurt grecki )
 świeże liście kolendry
świeżo gotowany ryż (wedlug uznania)


Kurczaka oczyścić i pokroić na małe kawałki.
Zalac wodą w rondlu i gotować przez około 30 minut.

Rozgrzać masło w innym dużym garnku, dodać cebulę i czosnek,
gotować przez około 5 minut, aż zmiękną.

Dodać imbir i inne przyprawy, gotować przez 5 minut.

Dodac wszystko do pełni ugotowanego miesa z kurczaka, dusić razem przez ok. 2 minuty.

Wymieszać mąkę z niewielka iloscia mleka i dodać do miski,
wymieszać z pozostałym mlekiem.
Doprowadzić kurczaka z warzywami do wrzenia, zmniejszyć ogień
i ciagle mieszajac, dodac mleko z maka.
 Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 25 minut.
Pod koniec gotowania, dodac smietanke lub jogurt
(rowniez mozna wymieszac z niewielka iloscia wywaru i maki by zapobiec powstawaniu grudek)
przykryć i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

W miedzyczasie gotuj ryż zgodnie z instrukcją.


Udekorować liśćmi kolendry i podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.

Smacznego!
~e.


3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. I am excited to try this recipe. When do you add the cream/yogurt?

    ReplyDelete
  3. Thanks, I am happy to hear you are excited! You add the cream at the very end, when the chicken is simmering, about 15 minutes before the dish is ready. Add the cream after simmering the chicken for 25 minutes. Stir in the cream, cover and simmer for another 15 minutes. Hope it helps! :) Good luck!

    ReplyDelete