Monday, July 15, 2013

Beet Greens & Beet Soup (Botwinka)

Beets & Greens

This soup has always been my number one in the summer time.
Fresh, young beets and their greens are an excellent source of vitamins and minerals.
My Mom makes this soup taste like heaven,
the only problem is - she has no specific recipe, 
she simply knows it and does it by heart.

The following recipe is an attempt of recreating the original taste.

Seasoning is the hardest part of making this soup.
It is the perfect combination of sweet and sour.
You will have to trust your own taste and decide,
what kind of sweet and sour you like.
You will need sugar and lemon juice to achieve the desired taste.
This soup, unlike any other soups, is very sweet and rich in taste!

Simply amazing!

As always, please remember to trust your own taste and modify the recipe to your own needs!


Beet & Beet Greens Soup:
1 gallon of water/broth/stock
3-4 medium size beets with greens
1 onion
5 small potatoes
6-8 tbsp of sour cream
1/2-1 stick of butter
2-4 tbsp of flour
a bunch of dill
1 cup of sugar
1-2 lemons
3-5 tbsp of salt
pepper

Depending on your preferences, heat up or make vegetable/chicken broth
(or water) and bring to boil.
Wash and dry beets and their greens.
Cut up the greens and slice the beets.
Skin and dice potatoes.
Dice the onion.
Wash and cut dill.
Prepare sour cream,
 juice the lemons and get the spices ready.

 Heat the butter in a pan and simmer the onion until golden brown.

When the broth is boiling, add the diced beets and greens.




*NOTE: I put some vegetables in the soup while cooking so that they are soft,
but I also leave some to be more "al dente" when I add them at the end of cooking.

Cook on medium heat for about 20 minutes.

Add the juice from 1-2 lemons.
Add little by little, so that you can control the level of sourness.

Add sugar, salt and pepper 
(again, slowly and step by step).

Add potatoes, dill, more spices (if needed).
Cook for another 15-20 minutes.

In a separate container, 
mix a little bit of soup with 2-3 tbsp of flour.
 Add sour cream, mix well.
Slowly start adding the mixture to the pot of soup.
Keep adding more sour cream mixture, 
constantly mixing.

Let cook for another 10-20 minutes,
adding the remaining (if any) portions of vegetables
until everything is cooked.

Season more to your own taste.

The soup should be creamy, very rich in taste,
with a perfect combination of sweet, sour and spicy.







You may serve it with a hard boiled egg.

GOOD LUCK!

Enjoy!

~e.


_________________________________________________________________________________________________

Ta zupa zawsze była moim numerem jeden w okresie letnim.
Świeże, młode buraki i ich liście są doskonałym źródłem witamin i minerałów.
Botwinka mojej Mamy smakuje jak niebo w gębie!
Jedynym problemem jest to, że nie mam na nią konkretnego przepisu.

Poniższy przepis jest próbą odtworzenia oryginalnego smaku pysznej botwinki mojej Mamy.

Przyprawienie botwinki jest najtrudniejszą częścią gotowania tej zupy.
Jest to idealne połączenie słodkiego i kwaśnego.
Do uzyskania pożądanego smaku,
potrzebny będzie cukier i sok z cytryny bądź kwasek cytrynowy.
Ta zupa, w przeciwieństwie do innych zup, jest dość słodka  i  niesamowicie bogata w smaku!


Botwinka z Młodych Buraków i Liści:
1 galon wody / bulionu warzywnego bądź wywaru z kości/mięsa
3-4 średnie buraki z botwiną
5 małych ziemniaków
6-8 łyżki kwaśnej śmietany
ok. pół kostki masła
2-4 łyżki mąki
pęczek koperku
1 szklanka cukru
1-2 cytryn
(bądź kwasek cytrynowy)
3-5 łyżki soli
pieprz


PRZYGOTOWANIE

Przygotować bulion, wywar - bazę zupy,
wg własnych upodobań.

Buraki umyć wraz z liśćmi, pokroić.
Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki.
Cebulę również pokroić w kostkę.
Koperek umyć i pokroić.
Przygotować śmietanę i sok z cytryny.

  Rozgrzać masło na patelni i na wolnym ogniu dusić cebulę na złoty kolor.

Kiedy bulion się zagotuje, dodać pokrojone w kostkę buraki i botwinę.

* UWAGA: dodaję trochę warzyw do zupy podczas gotowania tak, by były miękkie,
ale również zostawiam trochę  do dodania pod koniec gotowania, aby się nie rozlatywały w zupie.

Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.

Dodaj sok z 1-2 cytryn (lub kwasku cytrynowego) do smaku.
Dodaj stopniowo, tak aby można było kontrolować poziom kwaśności.

Dodaj cukier, sól i pieprz
(znowu, powoli i krok po kroku).

Dodaj ziemniaki, koperek, więcej przypraw (w razie potrzeby).
Gotować przez kolejne 15-20 minut.

W osobnym pojemniku,
wymieszać trochę zupy z 2-3 łyżkami mąki.
  Dodać śmietanę, dobrze wymieszać.
Powoli zacząć dodawać mieszaninę do garnka z zupą,
stale mieszając.

Gotować przez kolejne 10-20 minut,
dodać pozostałą część warzyw
i gotować do miękkści ziemniaków.

Zupa powinna być kremowa, bardzo bogata w smaku,
który jest doskonałym połączeniem słodkiego, kwaśnego i ostrego.

Smacznego!
~e.


2 comments: