Sunday, March 17, 2013

Spinach Pasta (Makaron ze Szpinakiem)

How to love spinach

If you are not a fan of spinach (who is not?) this will become your favorite recipe!
My Mom used to make this dish when my sister and I were little and I instantly fell in love with it.
It is delicious and extremely tasty.

Spinach Garlic Pasta:
box/bag of pasta (400-500g, I used Rigatoni)
200g of spinach (I used a bag of spinach leaves)
 2-4 tbsp of sour cream
 2-3 garlic cloves
 dry minced shallots
salt
pepper



Boil pasta. I like it al dente.
(I also put a little bit of salt and olive oil into the pot).
Prepare a skillet, wash the spinach leaves. Get rid of the stems if you like.
Place the spinach in a skillet, let the water evaporate.
Wait a minute or two and start adding shallots, minced garlic, salt and pepper.
You may add a little bit of water to reduce the thickness of spinach leaves.
Simmer the aromatic mixture of spinach and spices.
Start adding sour cream.
Add spoon by spoon, remembering to keep folding in all the ingredients.
Let it all simmer for about 10-15 minutes.

*you may want to use a blender to get rid of the "leafy" texture of spinach


Serve pasta with spinach and garlic, sprinkle with parmesan cheese (optional).


Enjoy!

~e.





______________________________________________________________________________________________________

MAKARON ZE SZPINAKIEM:

opakowanie makaronu (400-500g, użyłam Rigatoni)
200g szpinaku
  2-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
  2-3 ząbki czosnku
suszona szalotka
sól

pieprz


Ugotować makaron, dodając trochę soli i oliwy z oliwek do garnka.
(Najlepiej "al dente").
Przygotuj patelnię, umyj liście szpinaku.
(Pozbądź się łodyg, jeśli chcesz).
Umieść szpinak na patelni, niech woda wyparuje, zblanszuj liście.
Odczekaj minutę lub dwie i rozpocznij dodawanie szalotki, rozdrobnionego czosnku, soli  i pieprzu.
Dusić szpinak przez parę minut.
Powoli zacznij dodawać śmietanę wymieszaną z mąką, ciągle mieszając.
Dodawać łyżkę po łyżce, ciągle mieszając.
Dusić na wolnym ogniu  przez około 10-15 minut.

* możesz użyć blendera by rozdrobnić sos.


Podawać makaron ze szpinakiem, posypać parmezanem (opcjonalnie).

Smacznego!

No comments:

Post a Comment