Fried Fish
We recently discovered a great place nearby where you can get a really fresh fish.
A good fish can be hard to find, especially when you want it fresh and for a decent price.
The cod fillets that we got were great for frying - nice and big chunks of meat.
Our meal consisted of the fish, mashed potatoes with dill and green beans that we had from the farm.
It was a delicious dinner!
Pan Fried Cod:
- 2 big fish fillets
- vegetable oil
- 2-3 eggs (beaten with a fork)
- bowl of flour
- bowl of plain bread crumbs
- seasoning
(I used Lemon Salt and Lemon Pepper)
(I used Lemon Salt and Lemon Pepper)
Wash and dry fish.
Cut into desired pieces.
Season each piece of fish with salt and pepper, put away in a bowl.
Prepare 3 bowls in THIS order:
1. seasoned fish
2. flour
3. eggs
4. bread crumbs
Pour some vegetable oil into a pan, turn on the heat (medium).
Take a piece of fish, dip in the following bowls:
first - flour, then eggs, then bread crumbs.
Place the breaded fish onto a pan with heated oil.
NOTE: PLEASE BE EXTREMELY CAREFUL!
The fish should start browning in couple of minutes.
Keep the heat on low-medium,
that will take a long time to fry it,
but the meat will be juicy while the breading will be nice and crispy.
Turn the fish over when the breading is golden.
You may need to add some fresh oil while frying.
Use paper towels to get rid of the excess oil -
simply place the fish off the pan on a piece of a paper towel.
Serve while hot
(it is also delicious when cooled!)
(it is also delicious when cooled!)
with your favorite sides.
Enjoy!
~e.
________________________________________________________________________________________________________
Filety z dorsza, które dostaliśmy były idealne do smażenia - mialy ładne i duże kawałki mięsa .
Nasz posiłek składał się z ryby, tłuczonych ziemniakow z koperkiem i fasolki szparagowej,
ktora akurat zebralismy na farmie ekologicznej.
To był pyszny obiad !
Smazony Dorsz:
- 2 duże filety rybne
- Olej roślinny
- 2-3 jajka (rozmacone widelcem)
- Miska mąki
- Miska bułki tartej
- przyprawy:
sol cytrynowa i pieprz cytrynowy
PRZYGOTOWANIE
Umyć i osuszyć ryby.
Pokroić na pożądane kawałki.
Przyprawic każdy kawałek ryby solą i pieprzem, odstawić w misce .
Przygotować 3 miski w tej kolejności :
1 . przyprawione ryby
2 . mąka
3 . jajka
4 . bułka tarta
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnie, rozgrzej na srednim ogniu.
Weź kawałek ryby, zanurz w następujących miskach:
Pierwszy - mąka, potem jajka , a następnie w bułce tartej.
Umieść panierowane ryby na patelni z rozgrzanym olejem.
Uwaga: Należy być bardzo ostrożnym!
Ryby powinny zaczac sie rumienic po kilku minutach,
nalezy uwazac by sie nie spalily.
Najlepiej smazyc ryby na niskim-srednim ogniu,
by mieso bylo soczyste a panierka chrupiaca.
Obróć rybę na druga strone kiedy panierka bedzie miala zloty kolor.
Użyj ręczników papierowych , aby pozbyć się nadmiaru oleju -
wystarczy umieścić rybę na kawałku papierowego ręcznika po smazeniu i odsaczyc.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami!
( smakuje wysmienicie również po schłodzeniu! )
Smacznego!
~ e .
Smazone Filety z Ryby
Niedawno odkrylismy na markecie miejsce, gdzie można dostać naprawdę świeże ryby.Filety z dorsza, które dostaliśmy były idealne do smażenia - mialy ładne i duże kawałki mięsa .
Nasz posiłek składał się z ryby, tłuczonych ziemniakow z koperkiem i fasolki szparagowej,
ktora akurat zebralismy na farmie ekologicznej.
To był pyszny obiad !
Smazony Dorsz:
- 2 duże filety rybne
- Olej roślinny
- 2-3 jajka (rozmacone widelcem)
- Miska mąki
- Miska bułki tartej
- przyprawy:
sol cytrynowa i pieprz cytrynowy
PRZYGOTOWANIE
Umyć i osuszyć ryby.
Pokroić na pożądane kawałki.
Przyprawic każdy kawałek ryby solą i pieprzem, odstawić w misce .
Przygotować 3 miski w tej kolejności :
1 . przyprawione ryby
2 . mąka
3 . jajka
4 . bułka tarta
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnie, rozgrzej na srednim ogniu.
Weź kawałek ryby, zanurz w następujących miskach:
Pierwszy - mąka, potem jajka , a następnie w bułce tartej.
Umieść panierowane ryby na patelni z rozgrzanym olejem.
Uwaga: Należy być bardzo ostrożnym!
Ryby powinny zaczac sie rumienic po kilku minutach,
nalezy uwazac by sie nie spalily.
Najlepiej smazyc ryby na niskim-srednim ogniu,
by mieso bylo soczyste a panierka chrupiaca.
Obróć rybę na druga strone kiedy panierka bedzie miala zloty kolor.
Użyj ręczników papierowych , aby pozbyć się nadmiaru oleju -
wystarczy umieścić rybę na kawałku papierowego ręcznika po smazeniu i odsaczyc.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami!
( smakuje wysmienicie również po schłodzeniu! )
Smacznego!
~ e .
No comments:
Post a Comment