Saturday, June 8, 2013

Italian Dressing (Wloski Sos do Salaty)

Spicy Italian Salad Dressing

After having one of our favorites Balsamic Vinegar Salad Dressing for quite a while, 
I decided it is time to switch things a bit.
I like to eat my salads with a refreshing, light and zesty dressing.
Salad dressing that are available at stores are, in fact, good tasting,
but it terrifies me to read their labels. 
Anything that is artificial or processed,
scares  me off.
Therefore I do not buy products that I can make myself, at home.
I always thrive to achieve my goals in the kitchen and I aim for 
healthy, 
homemade, 
organic, 
delicious food
- are you with me?



Italian Dressing:
 2 tbsps of mixed vegetable oil
1 tbsp of olive oil
2 tbsps of apple cider vinegar
juice from 1/2 lemon
1/2 tsp of minced garlic (I used marinated garlic)
dry pepper flakes (to taste, about 1/2 tsp)
paprika (pinch)
Mediterranean spice blend
salt
pepper


Mix all ingredients together, starting with oils, vinegar, lemon juice, gradually adding spices.
Mix well.
Keep refrigerated in a closed container.
Shake well before serving.

Enjoy!
~e.





______________________________________________________________________________________________________

Lubię jeść sałatki z orzeźwiającym, lekkim i pikantnym sosem.
Sosy sałatkowe, które są dostępne w sklepach są smaczne, owszem,
ale mnie przeraża ich sklad i to co mozna wyczytac z etykiet.
Wszystko, co jest sztuczne lub przetworzone napawa mnie lekiem.
Dlatego nie kupuję produktów, które mogę zrobić sama, w domu.


ITALIAN DRESSING:
  2 lyzki  oleju roślinnego (slonecznikowy badz inna ulubiona mieszanka olejow)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 lyzki octu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki przecisnietego przez praske czosnku
suszone platki ostrej papryki (szczypta, do smaku)
mieszanka przypraw sródziemnomorskich
sól
pieprz


Wymieszać wszystkie składniki razem, począwszy od oleju, ocet, sok z cytryny, stopniowo dodając przyprawy.
Dobrze wymieszać.
Przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Dobrze wstrząsnąć przed podaniem.

No comments:

Post a Comment