Monday, October 7, 2013

Italian Prune Plum Cake (Ciasto Ucierane ze Śliwkami)

Plum Cake

I like to use seasonal fruits and vegetables in my daily cooking and baking. 
Autumn never seizes to amaze me with its tastes, colors and smells - I cannot wait to try them all!
There are so many different kinds of plums,
you can never get bored with using them in various recipes.
This kind Italian prune plum is perfect for baking - it has a little tart, yet sweet  taste.
I was looking for an ideal cake recipe to use with plums and I found it here:
Cake came out incredibly soft and simply delicious!
I highly recommend this delicious combination of sour plums, soft pound cake and buttery crumbs on top!



Attention: 
Recipe adapted directly from the above original source, I did not change anything - it was perfect!
I tested it out and I highly reccomend it!

INGREDIENTS

CAKE :
7 oz  butter
7 oz powedered sugar
4 eggs
8 oz of flour
1 teaspoon baking powder

CRUMBLE:
4-5 oz butter
1 cup flour
1/2 cup sugar

1.5 lbs  plums , pitted and halved
Powdered sugar 
Baking pan (11x15 in)

PREPARATION
Prepare the crumble:
Melt the butter and allow to cool, then stir in the flour and sugar,
mix well and refrigerate for about 20-30 minutes.
Take the butter out of the fridge, let it soften.
Wash and dry plums, cut them lengthwise in half , remove the pits.
Preheat the oven to 350F.
Use baking paper or grease the pan.
Prepare the cake:
using an electric mixer, beat the softened butter and powdered sugar
 into a smooth and fluffy mixture -
 beat for at least 8 minutes.
 Still mixing, add one egg at a time,
 at approximately 3 minute intervals.
Then add a few tablespoons of flour sifted with baking powder
 and mix everything at a lower speed mixer
until all ingredients are combined.
Put the dough into the pan, level the surface if not even.
 Lay the halved plums, using your fingers sprinkle the crumbs.
Put into the preheated oven and bake for 60 minutes.
Cool and dust with powdered sugar.

Enjoy!
~e.










_________________________________________________________________________________________________________


Bardzo lubię używać sezonowych owoców i warzyw w codziennym gotowaniu i pieczeniu. Jesień to dla mnie masa smaków, kolorów, zapachów - nie mogę się doczekać, by wypróbować je wszystkie!
Śliwki mają tyle cudownych odmianm, że naprawdę można śmiało wykorzystywać je w różnych daniach i nigdy nie się nam nie znudzą.
Tę odmianę śliwek wykorzystałam w cieście, na który przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku.
Ciasto wyszło niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach!
Gorąco polecam tę pyszną kombinację kwaśnych śliwek, ciasta ucieranego i maślanej kruszonki. 


Uwaga: 
Przepis dokładnie z powyższej strony, nie zmieniałam żadnego ze składników ani sposobu przygotowania - orginalny przepis jest perfekcyjny!
Wypróbowałam i gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

CIASTO:
200 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KRUSZONKA:
1/2 kostki masła (125 g)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru

800 g śliwek węgierek, bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
Cukier puder do posypania
Forma o wymiarach 28 x 38 cm lub mniejsza 25 x 32 cm

PRZYGOTOWANIE
Przygotować kruszonkę: roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką i cukrem.
 Wstawić do lodówki.
Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło.
 Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Formę posmarować tłuszczem.
Przygotować ciasto: mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, 
przez minimum 8 minut.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku,
 w około 3 minutowych odstępach czasu. 
Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia
 i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię,
 rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), posypać kruszonką. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut. 
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
~e.


2 comments: