Stuffed and Baked Zucchini
This recipe for the stuffed and baked zucchini was very spontaneous -
I was inspired by what I had in the refrigerator at that moment.
Every week we receive (or collect ourselves) organic vegetables, fruits and herbs from our local farm
and most of my recipes are inspired by the current crop.
I love to cook this way!
Stuffed Zucchini:
Ingredients:
2 zucchinis
1 onion
2 garlic cloves
3 potatoes boiled in skins
Parmesan
oil
pepper
salt
herbs (marjoram, oregano, thyme, etc.)
Boil the potatoes (with skins).
Chop and simmer the onion using olive oil.
At the end, add the smashed garlic.
Cut the zucchinis in half,
using melon ball scoop, take out the flesh.
Set aside in a bowl.
Wrap the hollowed zucchinis in aluminum foil,
place on a baking sheet in a preheated to 450F oven.
Bake about 30-40 minutes, until flesh slightly softened.
Chop the flesh from the zucchini,
Chop the potatoes.
Add to the simmered onion,
cook for a few minutes,
seasoning to taste with salt, pepper, and herbs (I used marjoram).
Remove the zucchini from the oven,
Carefully stuff the zucchinis with the potato and onion stuffing.
Again, wrap in aluminum foil and bake for about another 20 minutes.
In the last 5 minutes of baking, sprinkle with freshly grated Parmesan cheese
and bake uncovered until cheese is melted gently.
Serve hot.
Enjoy!
~e.
_________________________________________________________________________________________________________
Przepis na tę faszerowaną i pieczoną cukinię powstał spontanicznie -
z tego, co akurat miałam w lodówce.
Co tydzień odbieramy (lub zbieramy sami) ekologiczne warzywa, owoce i zioła z lokalnej farmy
i większość moich przepisów jest inspirowana aktualnymi plonami.
To bardzo przyjemne, gotować z tego, co akurat dała natura!
Faszerowana
Cukinia:
Składniki:
2 cukinie
1 cebula
2 czosnki
3 ugotowane w skórkach ziemniaki
Parmezan
Oliwa
Pieprz
Sól
Ugotować ziemniaki w mundurkach.
Skroić i zeszklić na oliwie cebulkę, pod koniec
dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Odstawić z ognia.
Cukinie przeciąć na pół, używając łyżki do melona
wydrążyć miąższ.
Odłożyć do miski.
Cukinie zawinać w folię aluminiową i włożyć do
nagrzanego do 230C.
Na około 30-40 minut aż delikatnie zmiękną.
Pokroić miąższ z cukinii,
Pokroić ziemniaki w kostkę,
Dodać do zeszklonej na oliwie cebulki i czosnku.
Podsmażać przez parę minut, doprawiając do smaku
Solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać inne
zioła,
(ja dodałam majeranek).
Wyjąć cukinie z piekarnika,
Ostrożnie nakładać farsz z ziemniaków i miąższu
Do wydrążonych i podpieczonych cukiń.
Ponownie zawinąć w folię aluminiową i piec przez
około kolejnych 20 minut.
W ostatnich 5 minutach pieczenia posypać świeżo
startym parmezanem
I zapiekać bez przykrywania aż ser delikatnie się
rozpuści.
Smacznego!
~e.
Od ponad dwóch miesiecy uczę się jeść warzywa zamiast innych, mniej zdrowych rzeczy i już mi kompletnie brakuje pomysłów a ten Twój wydaje mi się być świetny. Muszę go koniecznie wypróbować w weekend i tylko ten parmezan czymś zastąpić bo serów (po za chudym twarogiem) jeść mi nie wolno.
ReplyDeleteA tej farmy, warzyw i ziół szczerze zazdroszczę :)
Dzięki Daguś :* Nawet nie wiedziałam, że też blogujesz - dodaję do ulubionych!
DeleteCieszę się że przepis Ci przypadł do gustu - parmezan pewnie można zupełnie pominąć. Cukinię można tak naprawdę nafaszerować wszystkim, u nas akurat były gotowane w mundurkach ziemniaki i tak oto powstało pyszne danie. :) Dobrze doprawić i voila! Smnaczego :*