Chicken Parm
Chicken Parmesan is one of the most popular Italian inspired dishes in The United States of America.
Traditionally, it consists of breaded chicken breasts baked in a garlic tomato sauce, topped with parmesan.
I really liked the idea of making a healthier version of the famous Chicken Parm.
I found this great recipe by Giada de Laurentiis in her excellent bestseller book "Everyday Italian".
Giada does not bread and deep fry her chicken breasts which makes the dish lower in calories.
This Chicken Parm is still very rich, tasty and is a must try!
It does not need any other sides, it has the meat, vegetables and cheese in it - perfect!
I changed the original recipe a little bit, here's how I made it.
INGREDIENTS
chicken cutlets (I used two chicken breasts cut into thin, small slices)
1/4 cup freshly grated Parmesan cheese
1/4 cup freshly grated mozzarella cheese
2 tbsp olive oil
1 tsp thyme
1 tsp rosemary
1tsp parsley
1 tsp salt
1/2 tsp black pepper
1/2 tbsp unsalted butter
Marinara Sauce:
Crushed tomatoes (I used one carton of 26 oz)
Crushed tomatoes (I used one carton of 26 oz)
1 onion
1-2 celery stalks
2 carrots
1 parsnip
2 garlic cloves
1/4 - 1/2 cup olive oil
2-3 bay leaves
salt
pepper
PREPARATION:
PREPARATION:
Marinara Sauce:
Peel the carrots and parsnip, grate.
Chop the onions and celery stalks, mince the garlic.
Heat the olive oil in a big pan, simmer the onions for about 5 minutes.
At the end (as they become translucent) add garlic and simmer more.
Add grated carrots, parsnip and celery stalks.
Let simmer for about 10 minutes.
Add bay leaves, crushed tomatoes and cooke together for about 40 minutes on low - medium heat
(uncovered).
Season to taste with salt and pepper, remove bay leaves before serving.
Cut the chicken into thin and small pieces,
you may use a meat mallet.
In a small bowl, mix about 2 tbsp olive oil with thyme, rosemary and parsley, salt and pepper to taste.
Brush the mixture into each piece of chicken, both sides.
Sear each cutlet for about one minute on each side on a grill or in a pan.
It is supposed to just brown, it will be baked later.
Preheat the oven to 500F.
Place browned chicken cutlets into a dish that can safely go into the oven.
Cover with marinara sauce.
Cut up some butter pieces and place on top,
sprinkle with mozzarella and Parmesan.
Bake for about 5-10 minutes until the chicken is cooked through and the cheese melts.
Serve while hot.
Enjoy!
~e.
_________________________________________________________________________
Kurczak z Parmezanem
Kurczak z parmezanem (ang. "Chicken Parm lub Chicken Parmesan") jest daniem bardzo popularnym, inspirowanym kuchnią włoską i chętnie jadanym w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej.
Tradycyjnie jest przygotowywany z panierowanych kotletów z piersi kurczaka,
Tradycyjnie jest przygotowywany z panierowanych kotletów z piersi kurczaka,
które są zapiekane w sosie pomidorowym i obficie posypane serem, prawidłowo - parmezanem.
Danie to jest bardzo smaczne, niestety niesamowicie kaloryczne.
Giada de Laurentiis w swojej bestsellerowej książce "Everyday Italian" proponuje
"odchudzoną" wersję tego przysmaku.
Kurczak jest po prostu marynowany w oliwie i ziołach i delikatnie przysmażony na grillu
lub patelni przed upieczeniem.
Skorzystałam z tego przepisu delikatnie go modyfikując.
Jeśli macie ochotę na coś włoskiego, z odrobiną mięsa,
warzyw i sera - to danie jest idealne!
Niesamowice sycące, nie wymaga innych dodatków.
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI
Piersi z kurczaka
(ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie i małe kawałki)
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
1/4 szklanki świeżo startej mozzarelli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka zielonej pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżki masła
Tradycyjny Sos Marinara:
Rozgniecione pomidory (mój kartonik miał 750g)
1 cebula
1-2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 pasternak bądź korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
1/4 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek
2-3 liście laurowe
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Sos Marinara:
Obrać marchew i pasternak bądź pietruszkę, zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Posiekać cebulę i łodygi selera, przecisnąć przez praskę czosnek.
Podgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni, dusić cebulę przez parę minut.
Na koniec, jak zacznie się szklić, dodać czosnek, dusić kolejne 3 minuty.
Dodać starte marchewki, pasternak i pokrojone drobno łodygi selera.
Dusić przez kolejne 10 minut.
Dodać liście laurowe, rozgniecione pomidory z sokiem,
gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, bez przykrywki, często mieszając.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, wyjąć liście laurowe przed podaniem.
Pokroić kurczaka na cienkie i małe kawałki,
można użyć tłuczka do mięsa.
W małej misce wymieszać około 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać zioła - po łyżecze tymianku , rozmarynu i pietruszki , sól i pieprz do smaku .
Nasmarować kurczaka po obu stronach oliwą z ziołami.
Smażyć na grillu bądź patelni kotlety z kurczaka przez około minutę z każdej strony,
tak, aby się tylko zrumieniły - kurczak będzie następnie pieczony w piekarniku.
Rozgrzej piekarnik do 250C.
Umieść przysmażone kotlety z kurczaka w naczyniu, które może bezpiecznie iść do pieca.
Wyłoż na kurczaka sos marinara.
Na wierzch dodaj kilka kawałków masła,
posyp mozzarellą i parmezanem.
Piec przez około 5-10 minut , aż kurczak będzie w pełni upieczony i ser się roztopi.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
~e.
Smacznego!
~e.
Było pyyyyyszne!
ReplyDeleteBardzo się cieszę!! :)
DeleteObłędnie wygląda ! Nie jadłam jeszcze tak przyrządzonej piersi ale wyobrażam sobie ten smak :) !
ReplyDeleteMam nadzieję, że wkró†ce spróbujesz i sama się przekonasz czy smakuje tak jak wygląda - pozdrawiam :)
DeleteZnowu to dziś przygotowałam. Nie mogę się oprzeć, tak za mną chodzi- ta tarta marchew w sosie i ten ser zapiekany....! Tym razem z rozpędu sypnęłam jednak estragon i niestety, to kiepski pomysł. Ale i tak jest to jeden z moich ulubionych przepisów :D
ReplyDeleteAla, bardzo się cieszę, że akurat ten przepis tak Wam posmakował - smacznego! :) Eksperymentuj, może akurat coś pysznego dodasz :)
DeleteNiesamowity blog i pomysly na przepisy, rewelacja! Zdecydowanie na tak!
ReplyDeleteDziękuję bardzo! Pozdrawiam :)
Delete