Tuesday, February 25, 2014

Omelette with Spinach (Omlet ze Szpinakiem)

Healthy Breakfast

Omelettes are really good breakfast idea - you get some nutritious proteins,
top it with anything you like and you have an excellent start of the day!

I like to make this quick and simple omelette with spinach, 
some tomatoes and fresh herbs on the side.

INGREDIENTS:
(1 medium omelette)

2 eggs
1-2 tsp water
salt 
pepper
1 tbsp butter

Sides/toppings:

spinach
tomatoes
fresh herbs (I used dill)

In a small pan, blanche some baby spinach leaves (a took a handful).
Remove from the pan when leaves are just softened,
set aside.

Get a medium pan, put it on the stove on medium heat.
Melt 1 tbsp of butter.
In a bowl, whisk eggs with water, season with salt and pepper.

When the pan is hot,  pour the egg mixture.
Fry really short on high until the edges start to come off the sides of the pan
(you may use a spatula to lift them).
When the omelette starts to set in the middle,
put the toppings, like spinach, on one half and transfer from the pan to the plate,
folding the omelette in half.

Sprinkle with fresh herbs, 
add the side of sliced tomatoes.

Enjoy!
~e.


_______________________________________________________________________

Pożywne Śniadanie

Omlety są naprawdę świetnym pomysłem na śniadanie -
odrobina protein i świeżych dodatków to doskonały początek dnia!

Lubię ten szybki i prosty omlet ze szpinakiem,
do tego kilka pomidorów i świeżych ziół - pycha!

SKŁADNIKI
(1 średni omlet)

2 jajka
1-2 łyżeczka wody
sól
pieprz
1 łyżka masła

Dodatki:

szpinak
pomidory
świeże zioła (użyłam koperku)

Na małej patelni  zblanszować kilka liści szpinaku (dosłownie garść)
Zdjąć z patelni, gdy liście są lekko zmiękczone,
odstawić.

Średnią patelnię umieścić na kuchence na średnim ogniu,
roztopić 1 łyżkę masła.
W misce roztrzepać jajka z odrobiną wody,
aż będą spienione, doprawić.

Gdy patelnia jest gorąca, wlać mieszaninę jajek i zwiększyć ogień.
Smażyć krótko na naprawdę wysokim ogniu,
aż brzegi zaczną odchodzić od patelni.
(można użyć szpatułki aby je delikatnie podważyć).
Gdy omlet zaczyna się w środku  ścinać,
dodać szpinak lub inne dodatki na jednej połowie i zrzucić z patelni na talerz,
składając przy tym omlet na pół.

Posypać świeżymi ziołami ,
ułożyć z boku plasterki pomidorów.

Smacznego!
~e.





3 comments:

  1. uwielbiam omlety na śniadanie, to wręcz podstawa mojego menu

    ReplyDelete
  2. zgadza się, proste ale naprawdę pyszne :)

    ReplyDelete