Wednesday, February 5, 2014

Homemade Pancakes with Berries (Domowe Pancakes z Owocami)

Delicious Breakfast

Who does not like warm, fluffy pancakes with maple syrup and berries?
Especially on a Sunday morning!

I do not like to buy ready pancake mix, 
or even worse - frozen pancakes.

I love making everything myself,
 so these pancakes are just another thing that I make from scratch.

Once you try making them, 
you will never go back to the box!



INGREDIENTS
1.5 cups flour
4 tsp baking powder
1 tbsp sugar
1/4 tsp salt
1 1/4 cups milk
1 tsp vanilla extract
1 egg
3 tbsp melted butter

Fruits of your choice
(I had strawberries, blueberries, raspberries)
Maple syrup
Powdered sugar


PREPARATION

Wash and dry your berries, 
cut the strawberries.

Take 3 tbsp of butter and melt in a small saucepan.
In a big bowl, sift the flour with baking powder, salt and sugar.
Add vanilla extract, egg and melted butter.
Pour in milk and whisk everything together.

Spray a big pan with cooking oil for the first pancake.
You can either spoon the batter onto the pan
or use a special pancake pen, like I did.

I always make relatively small pancakes, my pan fits about 4 pancakes at a time.
On a medium heat, let the pancakes rise and slightly brown.
Once they are starting to get puffy, 
turn them to the other side.

You do not want to burn your pancakes, but you also do not want to have them too light.

Once your pan is hot, you probably do not need to grease the pan again.
Keep making pancakes until you finish the batter.

Drizzle with maple syrup, 
add berries to the side and sprinkle with powdered sugar.

Enjoy warm!
~e.





___________________________________________________________________________

Pyszne Śniadanie


Pancakes.
Nie lubię używać obcych słów w języku polskim,
ale "pancakes" właśnie to chyba jedyne trafne określenie ciepłych, puchatych placków z patelni.
Naleśniki to nie są, więc po prostu - niech będą amerykańskie pancakes.

Kto nie lubi ciepłych, puszystych placuszków z syropem klonowym i świeżymi owocami?
Zwłaszcza w niedzielę rano!

Bardzo nie lubię kupować gotowych produktów lub półproduktów,
jak pudełka z mieszanką proszku na pancakes,
lub co gorsza - gotowe, mrożone.

Uwielbiam przygotowywać co tylko mogę od samego początku, 
tak więc pancakes są jedynie kolejnym, domowym wypiekiem.
Jeśli choć raz spróbujecie zrobić sami takie domowe pancakes, 
już nigdy nie wrócicie do tych gotowych!



SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
3 łyżki roztopionego masła

Owoce (do wyboru)
 (u mnie truskawki, jagody, maliny)
syrop klonowy
cukier puder


PRZYGOTOWANIE
Umyć i wysuszyć owoce,
pokroić truskawki.

3 łyżki masła roztopić w  małym rondelku.
W dużej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier.
Dodać ekstrakt waniliowy, jajko  i roztopione masło.
Wlać mleko i wymieszać wszystko razem trzepaczką.

Patelnię można nasmarować delikatnie lub spryskać tłuszczem do usmażenia pierwszej partii.
Ciasto można wykładać na patelnię albo łyżką,
albo użyć specjalnej plastikowej tubki do wyciskania ciasta tak jak ja.

Ja zawsze robię stosunkowo małe pancakes, moja duża patelnia mieści około 4 na raz.
Smażyć na średnim ogniu, 
aż pancakes delikatnie urosną i się zrumienią.
Kiedy zaczynają być puchate i rumiane,
obrócić je na drugą stronę.

Pancakes nie powinny być ani spalone, ani zbyt blade czy też niedopieczone.

Gdy patelnia jest juz gorąca , prawdopodobnie nie trzeba ponownie jej smarować tłuszczem.
Smażyć pancakes aż do wyczerpania ciasta.

Polać delikatnie syropem klonowym,
dodać ulubione owoce i posypać cukrem pudrem.

Najlepiej podawać kiedy wciąż ciepłe!

Smacznego!
~e.



No comments:

Post a Comment