Wednesday, September 18, 2013

Blackberry Tart (Tarta Jeżynowa)

Blackberries and Farmer's Cheese Filling Tart

Yet another great combination of fresh blackberries, creamy cheese filling and a buttery tart.
I used the dough recipe from Kwestia Smaku, Lemon Tart.



INGREDIENTS

Dough:
• 180 g (6.5 oz) flour
• 2 tablespoons granulated sugar
• a small pinch of salt
• 100 g (3.5) of cold butter
• 1 egg yolk
• 2 tablespoons cold water

2-3 small containers of blackberries

Farmer's Cheese Filling:
250 g farmer's cheese
1 egg yolk
175 g butter
1/3 cup of sugar
3-4 tbs potato starch
2-3 tbs water
1 lemon - zest


PREPARATION

(Dough recipe from Kwestia Smaku blog)

Grease the tart pan (9-10 in. a diameter)
Combine flour, sugar and salt,
add the butter cut into pieces and mix until a fine crumb cake forms.
Add the egg yolk and water and continue to mix and knead the dough by hand by combining ingredients to a uniform and smooth dough.
Wrap in plastic wrap and place in the refrigerator for one hour.
Roll out the dough between two sheets of baking paper,
remove one sheet of paper, transfer the dough into the pan.
Cut off the edges of the dough if any left,
remove the other sheet of paper.
Prick bottom with a fork,
preheat the oven to 375F (190C).
Cover with aluminum foil on the bottomand put some weight on it (dry beans, rice or special weights)
 Bake for 15 minutes, then remove the weight and the foil and bake for about 13 minutes until golden brown.

Let cool.

Farmer's Cheese Filling:
Mix the potato starch with water.
Zest one lemon.
With an electric mixer, beat the farmer's cheese.
Add butter, sugar, egg yolk,
potato starch mixture and lemon zest.
Beat everything together.
Heat up in a pan on low heat until the filling thickens up.
Let cool.


Take the baked dough, spread the farmer's cheese filling.
Lay the blackberries or other fruits on top.
Sprinkle with powdered sugar (optional),
decorate with mint leaves and lemon zest.

Enjoy!
~e.













_______________________________________________________________________________________________________

Jeszcze jedno połączenie świeżych jeżyn z kremowym nadzieniem serowym i maślanym, kruchym ciastem.
Przepis na spód tarty zaczerpnęłam z Kwestii Smaku z przepisu na Tartę Cytrynową.

SKŁADNIKI
Ciasto:
• 180 g mąki
• 2 łyżki cukru pudru
• mała szczypta soli
• 100 g  zimnego masła
• 1 żółtko
• 2 łyżki zimnej wody

2-3 małe pojemniki z jeżyn

Masa Serowa:
250 g sera białego
1 żółtko
175 g masła
1/3 szklanki cukru
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki wody
1 skórka z cytryny


PRZYGOTOWANIE

(Przepis na Ciasto z Kwestii Smaku jak powyżej)

Spód:

Formę na tartę (24cm) wysmarować masłem.
Mąkę połączyć z cukrem i solą,
dodać pokrojone na kawałeczki masło i zmiksować miskerem do powstania małych okruszków ciasta.
Dodać żółtko, wodę i dalej mieszać badź zagniatać ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia,
wyłożyć ciastem formę (dno i boki), papier odkleić i przyciąć wystające końce ciasta.
Spód nakłuć widelcem,
przykryć folią aluminiową i obciążyć specjalnymi obciążnikami bądź suchym ryżem czy fasolą.
Nagrzać piekarnik do 190C.
Piec przez 15 minut, wyjąć obciążenie
i piec przez następne 13 minut aż do zrumienienia ciasta.

Pozostawić do wystygnięcia.

Masa Serowa:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą do konsystencji budyniu.
Otrzeć skórkę z jednej cytryny.
Zmielić twaróg.
Dodac masło, cukier, żółtko,
mieszaninę mąki ziemniaczanej z wodą i skórkę cytrynową.
Zmiksować wszystko razem.
Podgrzać na patelni na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Pozostawić do ostygnięcia.


Na spodzie tarty rozprowadzić masę serową.
Ułożyć jeżyny i inne owoce (opcjonalni) na górze.
Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie),

udekorować liśćmi mięty i skórką z cytryny.

Smacznego!
~e.

2 comments: