Friday, September 20, 2013

Spinach and Ricotta Tart with Sun-Dried Tomatoes (TartaSzpinakowo-Serowa z Suszonymi Pomidorami)

I love spinach in any form.
 I often try to think of new ways to prepare it.
 This recipe for spinach tart inspired me to make a slight modification of the original recipe.
My spinach tart was number one at dinner!



INGREDIENTS

Dough:
2 cups flour
115g butter
1/3 cup ice water
Pinch of salt

Filling:
16 oz (460 g) spinach
8 oz (220 g) ricotta cheese
4 eggs
4-6 sun-dried tomatoes
2.5 oz (75 g) grated Parmesan cheese
3 cloves of garlic
nutmeg
dried basil
salt
pepper

Freshly grated parmesan cheese on top

PREPARATION

Dough:
In a large bowl, combine flour, salt,
Add chopped butter,
Add ice cold water,
knead the pastry.

Shape into a ball, wrap in a plastic wrap and put in the fridge for about 30 minutes.

Prepare the tart mold (diameter 10 in),
grease with butter.
Roll out chilled dough between two sheets of waxed paper,
Gently remove one paper and put the dough into the mold.
Peel off the second sheet of paper,
 work with the dough especially around the edges.
Cut the  unnecessary dough off.
Prick the bottom with a fork,
Cover with aluminum foil and put some weight on it
(special weights or dry rice, dry beans , etc.).
Put in the preheated oven to 390F (200C)
Bbake for about 7 minutes.
Carefully remove the tart pan from the oven,
Remove the paper and weights -
Bake for 5 moreminutes without the weight
until the bottom is lightly browned.
Set aside and prepare the filling.


Filling:
Wash and dry the spinach,
Simmer in a pan with a little bit of water.
Take off the heat when the leaves are tender,
Allow to cool and chop.

Using an electric mixer, beat ricotta cheese in a large bowl until smooth.
Add the eggs,
Add chopped and chilled spinach and parmesan cheese.
Cut dried tomatoes into small pieces,
Chop and add the garlic,
Add all the spices to taste.

Spread the filling on the pre-baked bottom,
Reduce the oven temperature to 350F (180C).
Bake for 30-40 minutes until
the top is starting to brow.
At the very end of cooking,
Sprinkle with Parmesan cheese,
Bake for additional 5-10 minutes.

Best if served hot.


Enjoy!
~e.






_________________________________________________________________________________________________________


Uwielbiam szpinak pod każdą postacią.
Często staram się wymyśleć nowe sposoby jego przygotowania.
Ten przepis na tartę zainspirowałował mnie do lekkiej modyfikacji orginalnego przepisu.

Moja tarta była numerem jeden podczas kolacji!


SKŁADNIKI

Ciasto:
2 szklanki mąki
115g masła
1/3 szklanki lodowatej wody
Szczypta soli

Nadzienie:
460 g szpinaku
220 g sera ricotta
4 rozmącone jajka
4-6 suszonych pomidorów 
75 g startego parmezanu
3 ząbki czosnku
Gałka muszkatołowa
Suszona bazylia
Sól
Pieprz

Świeżo starty parmezan na wierzch (ok.20g)


PRZYGOTOWANIE

Spód:
W dużej misce połączyć mąkę z solą,
Dodać pokrojone w małe kawałki masło,
Dodać lodowatą wodę
I zagnieść kruche ciasto.

Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Przygotować foremkę do tarty (średnica 25 cm)
Wysmarować masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru woskowanego,
Delikatnie zdjąć jeden papier i przełożyć ciasto do formy.
Oderwać drugi arkusz papieru, wylepić dobrze brzegi,
Obciąć zbędne ciasto.
Nakłuć spód widelcem,
Nakryć folią aluminiową i wysypać obciążeniem
(specjalne obciążniki bądź zwykły ryż, groch, etc.)
Wsadzić do nagrzanego do 200C piekarnika
I piec przez około 7 minut.
Ostrożnie wyjąć formę z piekarnika,
Usunąć obciążenie i papier –
Piec przez kolejne 5 minut bez obciążenia,
Aż spód się lekko zarumieni.
Odstawić i przygotować nadzienie.


Nadzienie:
Umyć i osuszyć szpinak,
Poddusić w niewielkiej ilośći wody na patelni.
Gdy liście zmiękną,
Wystudzić i posiekać.

Ser ricotta ubić mikserem w dużej misce na gładką masę.
Wbić jajka,
Dodać posiekany i schłodzony szpinak oraz parmezan.
Pokroić w drobne kawałki suszone pomidory,
Posiekać i dodać czosnek,
Dodać przyprawy.

Nadzienie wylać na podpieczony spód,
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180C.
Piec przez około 30-40 minut aż do momentu,
Gdy wierzch lekko się „zetnie” i przyrumieni.
Pod sam koniec pieczenia,
Posypać wierzch startym parmezanem,
Piec przez dodatkowe 5-10 minut.

Podawać najlepiej gorące.


Smacznego!
~e.

No comments:

Post a Comment