Wednesday, March 6, 2013

Balsamic Vinegar Salad Dressing (Salata z Balsamicznym Vinaigrette)

Green Salad


Spring (despite the snowstorm watch) is almost here.
That means longer, warmer days and...
eating fresh and light!


Tonight's salad with my favorite dressing, balsamic vinegar.


Here is my version of the balsamic vinegar salad dressing:
1/2 cup of olive oil
3 tsps of balsamic vinegar
1/2 of small shallot, minced (or more, if you prefer)
3 tsps of honey (I use a crystallized organic honey)
1-2 tsps of Dijon mustard
freshly ground pepper (I use a mix of peppercorns)
freshly ground salt (I use pink Himalayan salt)

*every ingredient should be to your taste, feel free to add more or less of each of the proposed ingredients


I mix all of the ingredients and set it aside in a salad dressing container. 
It usually lasts 2-4 servings. 
It can be stored in a refrigerator for about a week.

Tonight's salad contains:

mixed spring greens
tomato
chick peas
small red kidney beans
fresh cucumber
zucchini
grated carrot 



For your salad, use your favorite vegetables. 
I always like to change things up a bit and vary the choice of vegetables in every salad we have. 
Tonight's choice was definitely a great one - just what we needed to embrace the upcoming snowstorm!

Enjoy!

~ e.

________________________________________________________________________________


Balsamic Vinaigrette:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżeczki octu balsamicznego
1/2 małej szalotki, posiekanej (lub więcej, jeśli wolisz)
3 łyżeczki miodu
1-2 łyżeczki musztardy Dijon
świeżo zmielony pieprz (ja używam mieszankę pieprzu)
świeżo zmielona sól (używam różową sól himalajską)

* każdy składnik powinien być do smaku, nie krępuj się dodać więcej lub mniej każdego z proponowanych składników


Wymieszać wszystkie składniki, dressing jest gotowy do bezpośredniego użycia.
Starcza na ok. 2-4 porcji.
Można  przechowywać w lodówce około tygodnia.


Dzisiejszy sałatka zawiera:
wiosenna mieszanka sałat
pomidor
ciecierzyca
 czerwona fasola
zielony ogórek
cukinia
starta marchew

6 comments:

  1. Ewa darling, I love your blog already! The picture looks amaaazing. I've never tried it with honey so I'm definitely stealing your dressing recipe. Your salad's so healthy and looks so delicious! - Danika :)

    ReplyDelete
  2. Oliwa z oliwek, musztarda i ocet balsamiczny to nasz najulubieńszy sos do sałaty :)))

    ReplyDelete
  3. Sounds and looks delicious! Definitely will be trying your take on the dressing! :)

    ReplyDelete