Tuesday, August 27, 2013

3 Layer "No Bake" Cake (3 Bit - Ciasto bez Pieczenia)

The best "no bake" cake

Just recently, we celebrated my husband's birthday.
I asked him what cake he would like me to make for him.
He gave it a little thought and almost immediately he said:
"3 layer cake" (known as "3 Bit" in Poland).

I have heard of this famous cake,
I have seen pictures of it, 
BUT I have never tried it nor made it myself.

I searched the Internet, trying to find the best recipe.
And I did find it.
It was absolutely amazing!
Once you try it, you'll be forever grateful for this recipe.
I already made it twice!

The link to the blog and original recipe is here:



NOTE: The cake MUST refrigerate over night.


My version of the recipe:

3 Layer "No Bake" Cake:

INGREDIENTS

for a deep rectangular pan (13x9x2)

1 can of sweetened evaporated milk (must be with sugar)
1-2 container of Honey Grahams or other tea biscuits
(about 75 pieces, 3 layers, each about 25 tea biscuits or grahams - depends on their size and the pan)
1 container of heavy whipping cream
Chocolate bar (milk or dark, your preference)

Pudding Filling:
2 cups (500ml) of  milk
2/3 cup sugar (130g)
2 egg yolks
3 tbsp cornstarch (40 - 45g)
3 tbsp of flour (40 - 45g)
 ¾ cup of soft butter (180g)
*optional: vanilla extract


PREPARATION
Remove the label from the can of sweetened evaporated milk.
Place the can in a pot of water, fully covered in water.
Cook on low heat for 3 hours. 
When done, let cool a little, leave in a room temperature.

Prepare the pudding: 
Bring 1 ½ cups of milk and 2/3 cup of sugar to boil.
Mix the remaining milk with egg yolks, flour and corn starch.
Add the mixture to the boiling milk, stirring quickly to avoid lumps formed. 
Keep mixing for about a minute until the custard thickens. 
Allow to cool. 

Beat the soft butter with an electric mixer until light and fluffy.
*optional: add 1-2 tsp of vanilla extract
 Continue mixing, gradually adding cooled pudding.
Set aside the ready pudding filling.

Prepare a deep rectangular baking pan.
Lay the first layer of honey grahams.
(I broke mine in two, they fit better in a pan this way).
Spread the warm (not hot, not cold, just warm) caramel fudge on the first layer of grahams.
Lay another layer of honey grahams.
Spread the pudding filling evenly on the second layer of grahams.

Whip the heavy whipping cream according to the container instructions.
 Spread the whipped cream on top of the third and last layer of grahams.
Grate the chocolate, sprinkle on top of the whipped cream.
Refrigerate the cake for at least 12 hours.

Enjoy!
~e.


______________________________________________________________________________

Najlepsze Ciasto Bez Pieczenia

Niedawno świętowaliśmy urodziny mojego męża.
Zapytałam go, jakie ciasto chciałby żebym mu upiekła.
Po krótkiej chwili zastanowienia niemal natychmiast odpowiedział:
- 3 bit!

Słyszałam wiele pysznych komplementów o tym cieście,
Widziałam zdjęcia, ale niestety nigdy go nie próbowałam ani nie przygotowywałam.

Szukałam w Internecie najlepszego przepisu i udało mi się go znaleźć.
To było absolutnie niesamowite!
Raz spróbowany, 3 bit już zawsze będzie numerem jeden w Waszych domach!

Poniższy przepis to moja delikatna modyfikacja tego pysznego orginału:
3 Bit






SKŁADNIKI
(duza, gleboka blacha o wymiarach 35x24x5cm)

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (musi być z cukrem)
1-2 opakowania herbatników (ja użyłam grahamków)
 (około 75 sztuk na 3 warstwy, każda ok. 25, w zależności od rozmiaru herbatników i wielkości blachy)
1 mała śmietana 30% do ubijania (ok. 450 ml)
Parę kostek czekolady do starcia i posypania na wierzch
(mleczna lub deserowa)


Masa Budyniowa:
2 szklanki (500 ml) mleka
2/3 szklanki cukru (130g)
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (40 - 45g)
3 łyżki mąki (40 - 45g)
3/4 kostki miękkiego masła (180g)

* opcjonalnie: ekstrakt waniliowy


PRZYGOTOWANIE
Usuń etykietę z puszki zagęszczonego mleka.
Umieść puszkę w garnku z wodą, tak, aby była w pełni przykryta wodą.
Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.
Po wyjęciu z wody, ostudź i pozostaw w temperaturze pokojowej
- nie schładzaj!

Budyń:
 Zagotować 1 ½ szklanki mleka i 2/3 szklanki cukru.
Wymieszać pozostałe mleko (1/2 szklanki) z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.
Dodać do gotującego się mleka, bardzo szybko mieszając by uniknąć grudek.
Mieszać na wolnym ogniu przez kolejną  minutę, aż budyń zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Masa:
 Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.

* opcjonalnie: dodaj 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
dzięki temu budyń będzie miał delikatnie waniliowy smak.

  Kontynuuj miksowanie, stopniowo dodając schłodzony budyń.
Masa budyniowa jest gotowa, możesz ją chwilowo odstawić.

Przygotuj  prostokątną blachę, najlepiej o wymiarach zbliżonych do 35cmx24cm.
Wyłóż formę papierem do papieczenia, dzięki czemu łatwiej będzie kroić lub wydobyć ciasto z foremki.
Ułóż pierwszą warstwę herbatników tak, by wypełniły całą blachę.

Rozsmaruj wciąż ciepłą masę powstałą z ugotowanego mleka skondensowanego na pierwszej warstwie herbatników.
Karmel (masa krówkowa) najłatwiej rozprowadzić gdy jest lekko ciepły.
Zacznij od wykładania karmelu łyżka po łyżce, tak, aby herbatniki zaczęły się sklejać
(zapobiegnie to przesuwaniu się herbatników po blasze).

Ułóż kolejną warstwę herbatników na karmelu.
Gotową masę budniową rozprowadź równomiernie po ciastkach.

Przykryj trzecią i ostatnią warstwą herbatników.

Ubij bitą śmietanę wg przepisu na opakowaniu,
lub po prostu przelej ją do głębokiej miski i ubijaj miskerem na wysokich obrotach aż do otrzymania sztywnej i zwartej konsystencji.

Rozprowadź ubitą śmietanę na ostatniej warstwie herbatników.
Zetrzyj czekoladę na drobnych oczkach tarki,
dekorując przy tym warstwę bitej śmietany.

Tak pięknie przygotowane ciasto schładzaj w lodówce przez przynajmniej 12 godzin,
najlepiej przez noc.

Przysmak ten jest najlepszy na drugi dzień, kiedy herbatniki zdążą już delikatnie namoknąć od masy.
Ja już zrobiłam to ciasto dwa razy,  jest szybkie i mało wymagające, a jak wspaniale smakuje!

Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu!

DOBRA RADA: Gotując puszkę skondensowanego mleka, możesz przy okazji wsadzić dwie  - czas gotowania jest taki sam, a Ty masz w zapasie dodatkową masę karmelową, którą możesz przechowywać w lodówce na zaś.

Smacznego!
~e.







1 comment:

  1. To a four-year-old child, it was a thing of wonder - half toy, half cake and all glorious possibility.luxury cakes london

    ReplyDelete