Sunday, August 18, 2013

Summer Apricot Cake (Ciasto Ucierane z Morelami)

Summer Cakes

I took a little break from active blogging yet I remained very active in my kitchen.
I have been trying to use all seasonal fruits and vegetables in my cooking and I really enjoyed it!

We got some apricots the other day which inspired me to look for an apricot cake recipe.
I stumbled upon this great recipe on one of the food blogs and I decided to try it out...
It was an easy bake, looked beautiful and tasted wonderful!


This delicious and light cake is a great option for summer garden parties.
I love how light and mouthwatering it is!
Fresh apricots only add to the summer taste.
 Sprinkle it with powdered sugar and you have a tasteful dessert!


Apricot Cake:
6.5 oz of flour (180g)
1 tsp of baking powder
4.5 oz (125 g) of butter
4 oz (120g) of sugar
2 eggs
10 apricots, halved and pitted

With an electric mixer, beat the butter with sugar.
Add baking powder, eggs and flour.
Keep beating until mixed well.
Wash and dry apricots.
Slice in halves, remove the pits.
Preheat the oven to 350F (180C).
Grease the 9 in diameter cake pan (24 cm), sprinkle with bread crumbs.
Pour the cake batch into the pan.
Place the halved apricots on top.
Bake in the preheated oven for about 50 minutes or until golden brown.
Let cool.
Sprinkle with powdered sugar.

Enjoy!
~e.













_____________________________________________________________________________________________________
Pomimo iz zrobilam sobie małą przerwę od aktywnego blogowania
nadal pozostalam bardzo aktywna w mojej kuchni .
Staram sie wykorzystać wszystkie sezonowe owoce i warzywa w mojej kuchni,
gotujac z tego, co akurat mozna znalezc na straganach i bardzo mi się to podoba!

Przepis zaadaptowany z tej strony.

To smaczne i lekkie ciasto owocowe jest doskonalym pomyslem na letni deser!

Ciasto z Morelami:
180g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
120g cukru
2 jajka
okolo 10 moreli
cukier puder do posypania na wierzch


Mikserem ubić masło z cukrem.
Dodaj proszek do pieczenia, jajka i mąkę.
Miksowac aż do polaczenia skladnikow.
Morele umyć i osuszyć.
Przeciac na pół, usunąć pestki.
Rozgrzej piekarnik do 180C.
Natluscic forme na ciasto o średnicy 24 cm,
wysypac bułką tarta.

Wylac ciasto na blache,
ulozyc polowki moreli na ciescie
(przekrojeniem do gory).
.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut lub do złotego koloru .
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
~e.


~ e .

No comments:

Post a Comment