Saturday, August 24, 2013

Lecsó (Leczo)

Vegetable Stew

Some fruits and vegetables are so characteristic
 that they easily mark a certain period of time or a season.
Just like strawberries come in May and June, raspberries in July, 
the best tomatoes, zucchinis, and peppers come in August, 
specifically - late August.

I associate those vegetables with the last weeks of summer, 
when I happily use them to make lecso.

Letso is a traditional Hungarian dish made from tomatoes, zucchinis, peppers, onions, 
with an addition of meat, hot and sweet powdered paprika and garlic. 
There are many varieties of this vegetable stew, 
you can vary the type and amount of ingredients, you can also make it vegetarian .

I hope you will enjoy my version of lecso!




Lecso:
2-3 medium summer squash (zucchinis)
4 bell peppers (red, green, yellow)
1-2 small hot peppers (if you would like)
5-7 medium tomatoes
3 medium onions
10 oz sausage
salt
pepper
powdered sweet paprika
garlic (optional)
chili flakes
or
hot pepper mix
olive oil



Remove the skins from tomatoes
(I pour hot water on the tomatoes, it helps to get rid of the skins).
Cut and remove seeds from peppers.
Prepare the vegetables:
cube the tomatoes,
slice the peppers,
slice the onions,
slice only half of the zucchinis,
 grate the second half of the zucchinis
(it gives the dish a nice texture, it's more juicy).
.
If your meat (sausage) is fatty, slice it and simmer in a pan with no grease.
If not, add a little bit of grease to start the simmering.
Simmer sausage for about 10 minutes on medium heat,
until nice and crispy brown.

When your sausage is ready, add half the onions and saute for about 5 more minutes.
Prepare a big pot.
Transfer the sausage with onions to the big pot,
add tomatoes,
half of the peppers,
half of the zucchinis (the grated portion)
and cook under cover for about 20-30 minutes on a small to medium heat,
mix often.
Add salt, pepper, paprika, hot peppers or hot flakes, mix.
You may add fresh or powdered garlic, if you would like.

When the stew gets a nice and juicy consistency, 
add the other half of all remaining vegetables (peppers, onions, sliced zucchinis).
Simmer for another 5-10 minutes,
add more spices if needed.

The reason why I divide my vegetables in half 
is because I don't like my letso very soft, I like to have some al dente pieces in it.

Your letso is ready when your entire kitchen smells divine from simmering 
tomatoes, peppers, onions and sausage.

Season to your taste, I like to make my dish a little spicy.

Serve while hot,
you may add a piece of bread, rice or eat alone.

Enjoy!
~e.







___________________________________________________________________________________________________________


Leczo:
2-3 średnie cukinie
4 papryki (najlepiej czerwona, zielona, ​​żółta)
1-2 małe ostre papryki (opcjonalnie)
5-7 średnich pomidorów
3 średnie cebule
laska kiełbasy
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
czosnek (opcjonalnie)
płatki chili
oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE:

Usuń skórki z pomidorów
(Można zalać gorącą wodą pomidory, sparzenie pomaga pozbyć się skórek).
Wyciąć i usunąć nasiona z papryki.
Przygotuj warzywa:
 pokroić w kostkę pomidory,
 paprykę,
 cebulę,
pokroić tylko połowę cukinii,
a drugą połowę zetrzeć na tarce.
.
Jeśli kiełbasa jest tłusta, pokroić i dusić na patelni bez tłuszczu.
Jeśli nie, dodać odrobinę aby rozpocząć smażenie.
Smażyć kiełbasę 10 minut na średnim ogniu.

Kiedy kiełbasa jest gotowa, dodać pół porcji cebuli i smażyć razem przez około 5 minut.
Przygotuj duży garnek.
Przenieść kiełbasę z cebulą do dużego garnka,
dodać połowę porcji pomidorów,
połowę papryki,
połowę cukinii (startą część)
i gotować pod przykryciem przez około 20-30 minut na małym lub średnim ogniu,
 często mieszając.
Dodać przyprawy:
sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę lub płatki chili i wymieszać.
Możesz dodać odrobinę świeżego lub sproszkowanego czosnku.

Gdy leczo zmieni konsystencję i duszące się warzywa zaczną puszczać sok,
dodać drugą połowę wszystkich pozostałych warzyw (papryka, cebula, plasterki cukinii).
Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut,
dodać więcej przypraw w razie potrzeby.

Lubię, gdy warzywa nie są zupełnie rozgotowane,
dlatego proponuję dzielenie porcji na połowę.
dzielę swoje warzywa w połowie.

W razie potrzeby doprawić więcej do smaku,
ja zawsze przygotowuję moje leczo na pikantno.

Podawać na gorąco,
można dodać kawałek chleba, ryżu lub zjeść samo.

Smacznego!
~e.

No comments:

Post a Comment