Wednesday, September 11, 2013

Chocolate Sponge Cake with Berries and Jello (Biszkopt Czekoladowy z Owocami Leśnymi i Galaretką)

Light and Refreshing Sponge Cake with Fruits and Jello

Great way to satisfy your sweet tooth and use those fresh summer berries!




INGREDIENTS

1) Chocolate Sponge Cake:
3/4 cup of flour
3/4 - 1 cup of sugar
3 eggs
1/3 cup of water
1 tsp of vanilla extract
3 tsp of cocoa

NOTE:

If you are using 2 pans, make 2 cakes.
If you have one pan, use DOUBLE the proportions and cut the cake in half when baked.

2) 2x Berry flavor jello (2 x 75 g = 2 x 2.5 -3 oz)


3) Favorite berries: raspberries, strawberries, blueberries, blackberries

(I used blackberries and blueberries)


4) Berry Cream Filling:
150-200 ml (5-6 US oz) heavy whipping cream
2/3 cups of powdered sugar
1 cup of berry juice
(*or a little bit of food coloring)
1.5 tsp of gelatin
1/3 cup of hot water


PREPARATION



Chocolate Sponge Cake:
Separate the whites from the yolks.
Beat the egg whites, add sugar, keep beating.
Then add the flour, cocoa powder, water, egg yolks and vanilla extract, keep beating.

Preheat the oven to 200C (390F).

Line the pan with baking paper.
Very gently, transfer the batch to the pan and bake for about 15 - 17 minutes.
Let the cake cool after baking,
transfer the cake from the pan.
Cut the edges off if your sponge cake is not perfect on the edges.


Berry Cream Filling:
Start with mixing the gelatin with hot water.
When dissolved, let cool.
Whip the heavy cream, add sugar and berry juice.
At the end, add the cooled gelatin.
Put in the fridge until the cake is completely cooled.

Jello:
Follow the manufacturer's instructions,
using less water.
Put the cooling jello in the fridge,
keep mixing from time to time.

Line a new pan.
If you used two separate cakes, 
transfer the first one into the pan.
Spread the half of the whipped cream filling onto the cake.
Lay some fruits on the filling.
Cover with the second cake (or second half).
Repeat the process with the filling and fruits.
Spread the cooled and thickening jello on top of the cake.
Refrigerate for at least 2-4 hours,
preferably overnight.

Serve with fresh fruits.


Enjoy!
~e.










___________________________________________________________________________________________________________

SKŁADNIKI

1) Biszkopt :
3/4 szklanki mąki
3/4 - 1 szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki kako w proszku

UWAGA:
Jeśli używacie dwóch osobnych blaszek, zrobić dwa ciasta z podanej porcji.
Jeśli używacie jednej blachy, podwójcie porcję i przetnijcie upieczony biszkopt na pół.


2) Śmietanowy Krem z Owoców Leśnych:
150-200 ml śmietany do ubijania (30%)
2/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka soku z ulubionych owoców leśnych
(*opcjonalnie - barwnik spożywczy)
1,5 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

3) 2 galaretki o smaku owoców leśnych (bądź poziomki, porzeczki, itd).
4) Ulubione owoce leśne: maliny, jeżyny, jagody bądź nawet truskawki

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt :
Oddzielić białka od żółtek .
Ubić pianę z białek , dodać cukier , nadal ubijać.
Następnie dodać mąkę , wodę, kako, żółtka i ekstrakt waniliowy, nadal miksować.

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia .
Bardzo delikatnie wyłóż masę biszkoptową na blachę,
piecz przez około 15 - 17 minut.
Po upieczeniu przenieść biszkopt z blachy do ochłodzenia.
Obciąć boki biszkoptu, jeśli są mocno przypieczone.

Śmietanowy Krem z Owoców Leśnych:
Wymieszaj żelatynę z gorącą wodą .
Po rozpuszczeniu żelatynę ostudzić .
Ubić śmietanę miskerem, dodać cukier i sok z ulubionych owoców leśnych.
Na koniec, dodaj schłodzoną żelatynę i dobrze wymieszaj.
Można schować masę do lodówki , aż ciasto całkowicie ostygnie.

Galaretka:
Stosować się do przepisu z opakowania, 
używając jednak mniej wody.
Chłodzącą się galaretkę włóż do lodówki,
mieszając od czasu do czasu.

Wyłożyć nową blachę papierem do pieczenia.
Jeśli użyto dwóch oddzielnych ciast,
przenieść pierwszy do blaszki.
Rozprowadzić połowę masy z bitej śmietany na biszkopcie.
Ułożyć część owoców na masie.
Przykryć drugim biszkoptem (lub drugą połową).
Powtórzyć ten sam proces z masą i owocami.
Wylać tężejącą galaretkę na wierzch ciasta.
Przechowywać w lodówce przez co najmniej 2-4 godzin,
najlepiej na całą noc aż do całkowitego schłodzenia i zastygnięcia galaretki.

Podawać ze świeżymi owocami.


Smacznego!

~e.

No comments:

Post a Comment