Tuesday, September 10, 2013

Red Potato and Parsley Salad (Sałatka z Ziemniaków z Czerwoną Skórką i Pietruszką)


Potato Salad

This is my version of a well known and loved by everyone potato salad.

Red Potato and Parsley Salad:

about 15 small red potatoes
1/2 cup minced onion
2 - 4 tbs mayonnaise
1/2 cup Greek yogurt (I used 0% fat)
1 -2 tbs sugar
1/4 cup cider vinegar (or less)
2 tsp mustard
salt
pepper
1 bunch of parsley







Wash the potatoes.
Boil whole potatoes, in skins.
(Boil sligthly "al dente").
Mince onion.
Chop parsley.
In a small bowl, mix all ingredients for the dressing, 
season well to your own taste.
When boiled, cool the potatoes.
Cut the potatoes in cubes (keeping the skins on).
In a large bowl, mix the potatoes with onion, parsley, and dressing mixture.
Toss well.
Add fresh parsley to garnish.
Best after a couple of hours.

Enjoy!
~e.






Sałatka z Ziemniaków z Czerwoną Skórką z Pietruszką:

około 15 małych ziemniaków z czerwoną skórką
(te z czerwoną skórką nadają się najlepiej gdyż mają charakterystyczną, kleistą konsystencję)
1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli (lub mniej)
2 - 4 łyżki majonezu
1/2 szklanki jogurtu greckiego (użyłam tego o 0% zawartości tłuszczu)
1 -2 łyżki cukru
1/4 szklanki (lub mniej) octu jabłkowego
2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
1 pęczek pietruszki


Umyć ziemniaki.
Gotować całe ziemniaki, w skórkach.
(Najlepiej ugotować nie do całkowitej miękkości).
Posiekać drobno cebulę.
Posiekać natkę pietruszki.
W małej misce wymieszać wszystkie składniki dressingu,
 dobrze doprawić do własnego smaku.
Ostudzić ugotowane ziemniaki.
Pokroić ziemniaki w kostkę (możliwie zachowując skórki).
W dużej misce wymieszać ziemniaki z cebulą, pietruszką i jogurtowym dressingiem.
 Dobrze wymieszać.
Dodać odrobinę natki pietruszki do dekoracji.
Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach,
kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą.



No comments:

Post a Comment