Monday, October 14, 2013

Pumpkin Soup (Zupa Dyniowa)

Pumpkin Soup

Pumpkin soup is very filling and very warming, 
perfect for long and dark autumn evenings.
I love its creamy texture, the smell of spices and the warm orange color!



INGREDIENTS
3-3.5 lbs pumpkin (peeled and cut into pieces)
13.5 oz  vegetable stock
10 oz of milk
2 large carrots
4 medium potatoes
1/2 onion
5 cloves of garlic (crushed)
pinch of spices to taste:
curry, cumin, turmeric, nutmeg, salt, pepper,
*sour cream or greek yogurt to top the serving
*parmesan 

PREPARATION

How to peel and cut a pumpkin?
Place the pumpkins on the cutting board, 
(you can place a kitchen towel to prevent the pumpkin from moving)
Cut off the tip and  bottom of the pumpkin, using a sharp knife.
Peel the pumpkin from top to bottom,
removing the peel completely.
Cut the peeled pumpkin in half, then into quarters.
Take out the seeds and clean the pumpkin.
Cut the cleaned pumpkin into pieces.

Peel and cut onions, simmer in a pan with olive oil.
At the end, add the crushed garlic.
Peel the potatoes, cut into thick cubes.
Peel carrots and cut into thick slices.

In a large saucepan, place pumpkins, carrots and potatoes -
pour in broth and milk.
Add salt, cook about 30 minutes under cover,
 until the vegetables are tender
At the end of cooking, add the onions and garlic.
Remove from heat when the vegetables are soft.
Using  the food processor, blend into a creamy consistency.
Add spices ( curry, cumin, turmeric, nutmeg, pepper and salt ).
Cook for another 5-10 minutes on low heat, do not bring to a boil.

Serve with a tablespoon of sour cream or greek yogurt,
you can also sprinkle with Parmesan cheese.
 Season with more nutmeg before serving.

Enjoy!
~ e




____________________________________________________________________________________________________________

Zupa Dyniowa

Zupa dyniowa jest bardzo sycaca i niezwykle rozgrzewajaca,
idealna na dlugie, jesienne wieczory.
Uwielbiam jej kremowa konsystencje, zapach przypraw i ten cieply pomaranczowy kolor!



SKLADNIKI
Okolo 1.5 - 1.75 kg dyni 
(Juz obranej i pokrojonej w kawalki)
400 ml wywaru warzywnego
300 ml mleka
2 duze marchewki
4 srednie ziemniaki
1/2 pokrojonej w kostke cebuli
5 zabkow czosnku (zmiazdzony)
szczypta przypraw do smaku:
curry, kmin rzymski, kurkuma, galka muszkatolowa, sol, pieprz
*smietana badz jogurt grecki do podania 
*parmezan

PRZYGOTOWANIE

Jak obrac dynie?
Ulozyc dynie na desce, mozna podlozyc kuchenny recznik, aby dynia sie nie przesuwala.
Najlepiej odciac czubek i spod dyni, uzywajac ostrego noza.
Nastepnie scinac skorke dyni od gory do dolu,
obierajac ja calkowicie.
Przekroic obrana dynie na pol, nastepnie na cwiartki.
Wybrac pestki i wyczyscic.
Oczyszczona dynie pokroic na kawalki.

Obrac i pokroic cebule, zeszklic na oliwie.
Pod koniec dodac zmiazdzony czosnek.
Obrac ziemniaki, pokroic w gruba kostke.
Obrac marchewke i pokroic w grube plasterki.

W duzym garnku, zalac dynie, marchewke i ziemniaki bulionem i mlekiem.
Dodac sol, gotowac ok 30 minut do miekkosci.
Pod koniec gotowania dodac cebule z czosnkiem.
Zdjac z ognia, gdy warzywa sa miekkie.
Rozdrobnic malakserem do konsystencji kremu.
Dodac przyprawy (curry, kmin rzymski, kurkume, galke muszkatolowa, pieprz i sol). 
Gotowac przez kolejne 5-10 minut na wolnym ogniu, nie doprowadzac do wrzenia.

Podawac z lyzka smietany badz jogurtu greckiego,
mozna rowniez posypac parmezanem.
Przyprawic galka przed samym podaniem.

Smacznego!
~e.


8 comments:

  1. Zupa dyniowa to pyyyyszne danie, nawet dla mnie, osoby średnio przepadającej za kremami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, to prawda! jakie jeszcze zupy-kremy próbowałaś? może coś innego posmakuje? :) Pozdrawiam!

      Delete
  2. Nareszcie jakaś normalna zupa dyniowa :) Wszystkie przepisy są albo z pieczonej dyni, albo z mleczkiem kokosowym albo innymi cudami i mi te wszystkie cuda niezbyt smakują a ochota na zupę dyniową dalej jest. Dzisiaj mam wolne popołudnie i chyba będę musiała wypróbować Twój (normalny!) przepis:)

    A tak w ogóle to faszerowana cukinia już była robiona i była bardzo smaczna, mam jednak wrażenie, że z tym serem musi być jeszcze lepsza i jest on jednak ważnym dodatkiem ;) Dziękuję za przepis:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo dziękuję za przemiłe słowa i mam nadzieję, że przepis zostanie uskuteczniony i okaże się równie "normalny" w smaku :) i pewnie masz rację, parmezan jest jednak pyszny z tą faszerowaną cukinią - może nastepnym razem będziesz mogła spróbować jak smakuje w takim połączeniu :) pozdrawiam ciepło!

      Delete
  3. Zupa idealna. Kocham ją :) ! Obecnie testuję różne przepisy na zupę dyniową, ciągle szukam przepisu na zupę idealną. Pycha :) !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja też uwielbiam zupę dyniową! co dobrego udało Ci się znaleźć, jakiś przepis warty szczególnej uwagi? pozdrawiam :)

      Delete
  4. Jaki piękny kolorek! :) Zupka dyniowa to moje tegoroczne odkrycie i jestem nią zachwycona. Na pewno zostanie ze mną na dłuuugie lata :D

    ReplyDelete
  5. dziękuję! i ja jestem ich fanem :)

    ReplyDelete