Sunday, December 29, 2013

Baked Eggnog Donuts (Pieczone Pączki z Dziurką z Eggnogiem)

Baked Donuts

The very first moment I saw some baked donut recipes, 
I instantly fell in love with the ease of preparing them and the endless possibilities.
There are so many different types of ingredients and types of donuts you can make, 
I cannot wait to come up with even more recipes!
And most important of all - baked donuts are a healthier alternative to the fried donuts.
They are so quick and easy to make, also - very safe to make at home, 
unlike dealing with the hot oil for frying.

Purchasing three regular donut pans and one mini donut pan
was one of the best culinary investments I have made this (almost past) year.
If you have not purchased one yet - do yourself a favor and buy one!
They can be found in any home and kitchen, cookware, bakeware, etc. store
 - they cost about $10 and are absolutely amazing to use!
Nice and easy cleanup, too.

Here is THE BEST recipe for baked donuts I have found online.
I like to give a try a tested recipe before I come up with my own - 
this one was absolutely perfect!
These donuts are soft, moist and they literally melt in your mouth!
I only reduced the amount of sugar, as always.



INGREDIENTS
1 cup flour
1/3 cup sugar (I used only about 2 tbsp)
3/4 tsp baking powder
1/4 tsp cinnamon (I used 1/2 tsp)
1/8 tsp nutmeg (I used 1/4 tsp)
1/4 tsp salt (I used only a pinch of salt)
1/2 cup of eggnog
1 egg
2 tbsp vegetable oil
1/2 tsp vanilla extract (I added almost 1 tsp)

Glaze:
1 tbsp rum (I used 1.5 tbsp cognac)
3 tbsp eggnog
1.5 cups powdered sugar 

PREPARATION
(makes 6 donuts)
Preheat the oven to 425F.
Grease the donut pan
 (I sprayed some oil and used a paper towel to help spread it).
In a medium bowl, combine the dry ingredients: flour, sugar, baking powder, cinnamon and nutmeg, salt. Whisk together.
In a another bowl, combine the wet ingredients: eggnog, egg, vegetable oil and vanilla extract. 
Whisk together.
Add the wet ingredients into the dry ingredients.
Mix well.
Spoon the batter into the pan.
If you own a pastry (piping) bag with a big tip, you can use it to fill the donut pan.
You can also use a Ziploc bag - fill it with the dough, zip it and cut off a tip.
The donut pan should be filled only 3/4 way.

Bake for 7 minutes.
Place the baked donuts onto a cooling rack.
Let cool.

Glaze:
To make a thin glaze - use more liquid than powdered sugar. Whisk together.
To make a thick glaze - use more powdered sugar than liquid. Whisk together.

Dip the cooled donuts into the glaze,
place on the cooling rack,
 (you may want to use an aluminium foil underneath it to catch the glaze drippings)
allow the glaze to set.

Best when still hot!

Enjoy!

~e.




__________________________________________________________________________________________________

Pieczone Pączki z Dziurką z Eggnogiem

Gdy po raz pierwszy zetknęłam się z przepisami na pieczone pączki,
momentalnie zakochałam się w tym pomyśle!
Pieczone pączki są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu,
są również dużo zdrowsze od tych smażonych,
a możliwości smaków i dodatków są naprawdę niezliczone!

Jeśli posiadacie blachę do pieczenia pączków z dziurką,
zapewne wiecie już, jaką cudnowną pomocą jest ona w kuchni.
Bardzo łatwa w użyciu i czyszczeniu, wystarczy zaledwie delikatnie natłuścić.
Osobiście jestem również wielkim fanem tej blachy,
nie tylko ze względu na bardziej dietetyczną wersję pączków, 
ale również ze względów bezpieczeństwa - nie trzeba stać przy garze gorącego oleju,
lecz jedynie włożyć blachę do piekarnika na dosłownie kilka minut i gotowe!

Oto najlepszy przepis na pieczone pączki z dziurką, jakie znalazłam w Internecie.
Zawsze lubię wypróbować sprawdzony przepis, zanim zacznę tworzyć swój własny - 
ten był absolutnie doskonały!
Pączki są wilgotne, miękkie, po prostu rozpływają się w ustach!
Pozwoliłam sobie jedynie zmniejszyć ilość cukru, co powoli staje się moją tradycją  - zawsze daję mniej cukru niż w przepisie.

Do przygotowania powyższych pączków niezbędny jest tzw. "eggnog".
Jest to tradycyjny napój świąteczny na bazie mleka i jajek ucieranych z cukrem i przyprawami, 
który pojawia się tylko w okresie świątecznym.
Jest to koktajl bezalkoholowy, aczkolwiek można do niego dodać odrobinę rumu, brandy czy bourbonu lub  innego alkoholu, co czyni go podobnym do ajerkoniaku.



SKLADNIKI
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru (użyłam tylko około 2 łyżki)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu (użyłam 1/2 łyżeczki)
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej (użyłam 1/4 łyżeczki)
1/4 łyżeczki soli (użyłam tylko szczyptę soli)
1/2 szklanki eggnogu
1 jajko
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dodałam prawie 1 łyżeczkę)

Lukier
1 łyżka rumu (ja użyłem 1,5 łyżki koniaku )
3 łyżki eggnogu
1,5 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
(porcja na 6 pączków)

Rozgrzej piekarnik do 220C.
Posmarować foremkę delikatnie tłuszczem.
W średniej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i gałka muszkatołowa, sól. Wymieszać  trzepaczką.
W innej misce wymieszać mokre składniki: eggnog, jaja, olej roślinny i ekstrakt waniliowy.
Wymieszać.
Dodać składniki mokre do suchych składników.
Dobrze wymieszać.
Wykładać ciasto do foremki.
(można użyć szprycy cukierniczej lub plastikowego worka z uciętym końcem bądź po prostu łyżeczki).
Ciasto na pączki wyłożyć jedynie do 3/4 wysokości foremki.

Piec przez 7 minut.
Umieść upieczone pączki na kratce do przestygnięcia.
Przygotować lukier.

Lukier:
Wymieszać 3 łyżki eggnogu z łyżą alkoholu i cukrem pudrem.

Rzadki lukier -  użyć więcej płynu aniżeli cukru pudru.
Gęsty lukier - dodać więcej cukru pudru niż płynu.

Zanurzyć ostudzone pączki w lukrze, do połowy.
umieścić na kratce do zastygnięcia lukru.
 (można użyć folii aluminiowej pod spodem).

Pączki smakują najlepiej, gdy są jeszcze gorące!

Smacznego!
~ e .








6 comments:

  1. Musiały smakować wybornie!
    Uwielbiam tradycyjne pączki, ale w takiej wersji pieczone kuszą ogromnie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rzeczywiście smakują naprawdę wybornie :) nie ma to jak tradycyjne pączki, ale te pieczone są świetną alternatywą - polecam!

      Delete
  2. Wygladaja PRZEPYSZNIE! Chyba sie skusze i wyprobuje ten przepis w najblizszym czasie... uwielbiam donuty! :-) xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę kochana, na zdrowie! :) xo

      Delete
  3. Replies
    1. I have the exact same reaction every time I bake them and I have baked it at least five times this season already! :)

      Delete