Thursday, January 9, 2014

Lemon Ricotta Cookies (Ciasteczka z Ricottą i Cytryną)

Tea time calls for cookies

Food Network is known for having excellent cooks, recipes, magazine and shows.
You probably have at least one favorite recipe that comes from one of the Food Network's cooks. 
Among many excellent cooks and recipes, I think that this recipe is worth calling it one of the best Food Network recipes. 
Lemon Ricotta Cookies recipe is by Giada (Giada De Laurentiis) - 
the cookies are soft, moist and very refreshing.
Suitable for any occasion, not only for Italian food admirers.
They can easily last more than 2-3 days, if there will be any left when you bake them!

I already baked them a couple of times, where I was able to change the ingredients and proportions
based on our preferences. I cut the sugar and increased the amount of lemon.
Simply delcious and one of our favorites!




INGREDIENTS

Cookies:
2 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt (I used only 1/2 tsp)
1 stick unsalted butter, softened
2 cups sugar ( I used only 1/2 cup sugar)
2 eggs
1 (15-ounce) container whole milk ricotta cheese
3 tablespoons lemon juice (I used juice from 1 large lemon)
1 lemon, zested

Glaze:
1 1/2 cups powdered sugar
3 tablespoons lemon juice
1 lemon, zested

PREPARATION
Preheat the oven to 375 F.

Cookies:
In a medium bowl, combine the dry ingredients: flour, baking powder, and salt. 
Set aside.
In the large bowl, combine the butter and the sugar. 
Using an electric mixer beat the butter and sugar until light and fluffy, about 3 minutes.
 Add the eggs, 1 at a time, beating until incorporated. 
Add the ricotta cheese, lemon juice, and lemon zest. 
Beat to combine. 
Stir in the dry ingredients.

Line two baking sheets with parchment paper. 
Spoon the dough onto the baking sheets. 
The dough will be hard and difficult to spoon onto the baking sheet.
Do your best, it will not be perfect.
Bake for 15 minutes, until slightly golden at the edges. 
Remove from the oven and let the cookies rest on the baking sheet for 20 minutes.

Glaze:
Combine the powdered sugar, lemon juice, and lemon zest in a small bowl and stir until smooth.
You can control the thickness of your glaze by adding more or less sugar and lemon juice.
Thick glaze calls for more sugar than lemon juice,
whereas thin glaze calls for more lemon juice than powdered sugar.
I like my glaze relatively thin, so I increased the amount of lemon juice and decreased the amount of powdered sugar. 

 Spoon about 1/2-teaspoon onto each cookie and use the back of the spoon to gently spread. 
Let the glaze harden.

Enjoy!
~e.




______________________________________________________________________________________________________________________________

Food Network to jedna z moich ulubionych stacji telewizyjnych, 
gdzie można zobaczyć nie tylko świetne programy, ale także poznać znakomitych kucharzy i ich wyjątkowe przepisy.
Jednym z moich ulubionych przepisów jednego z kucharzy Food Network, Giady,
jest ten przepis na ciasteczka z ricottą i cytryną.
Ciasteczka są niesamowicie orzeźwiające, lekko kwaskowate, nie za słodkie,
delikatnie miękkie i wilgotne.
Z łatwością przechowują się przez kilka dni, 
jeśli ich wcześniej nie zjecie przy gorącej filiżance herbaty.
Piekłam je już kilka razy i byłam w stanie dostosować przepis do naszych preferencji:
znacznie zmniejszyłam ilość cukru i zwiększyłam ilość cytryny.



SKŁADNIKI

Ciasteczka:
2 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli (użyłam tylko 1/ 2 łyżeczki)
115g miękkiego masła
2 szklanki cukru (użyłam tylko 1/2 szklanki cukru)
2 jajka
1 pojemnik pełnotlustego serka ricotta (ok. 450g)
3 łyżki soku z cytryny (użyłam soku z 1 dużej cytryny)
skórka otarta z 1 cytryny

Lukier:
1 1/ 2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny 

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 190C.

Ciasteczka:
W średniej misce wymieszać suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W dużej misce wymieszać masło i cukier.
Przy użyciu elektrycznego miksera, utrzeć masło i cukier  na puszystą masę, około 3 minuty.
 Dodaj jajka, po jednym na raz, miksując do połączenia.
Dodaj ser ricotta, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
Miksować aż do połączenia się składników.
Dodać suche składniki i wymieszać.

Dwie płaskie blachy do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykładać ciasto łyżką na blachę.
Ciasto będzie dość twarde i trudne do wyłożenia.
Piec przez 15 minut, aż ciasteczka się lekko zrumienią na brzegach.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia  przez 20 minut.

Lukier:
Połączyć cukier puder, sok z cytryny i skórkę z cytryny w małej misce i mieszać, 
aż lukier  będzie gładki.
Możesz kontrolować gęstość lukru, dodając mniej lub więcej cukru pudrui soku z cytryny.
Ja wolę rzadszy lukier, więc dodaję więcej soku z cytryny i mniej cukru pudru.

Lukier nakładać łyżeczką, pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego!
~ e .




No comments:

Post a Comment