Friday, July 5, 2013

Red Currant Marshmallow Cake (Ciasto z Porzeczkami i Pianką)

Delicious Summer Cake

I will be forever grateful for this recipe I found on one of the great Polish food blogs.
It is called "Uwielbiam Gotować" (simply, "I Love to Cook") and here is the link to the original recipe:


It was really hard to find red currants where we live.
When we finally did find them on a local farmer's market, 
we were SO happy!

This was, by far, the best summer cake recipe
 and I will surely bake this many times this summer!




INGREDIENTS
6 eggs
2 sticks of butter or margarine (1 pack, 200g)
1 cup of sugar
 2 tbsp sugar
3.5 cups flour
2 tsp baking powder
2 tbsp  potato starch
1 lb 5 oz (600g) of red currants
*powdered sugar (optional)


* I slightly changed the original recipe and the way I was doing it




PREPARATION

Wash and dry currants.

Dough:
Separate egg yolks from the whites.
 Combine flour, 6 egg yolks, 2 tablespoons of sugar, butter (cut in pieces) and baking powder.
 You may use pastry dough cutter.
Knead.
(NOTE: dough will be very dry and very hard to combine. Be patient!)
 Form a ball.
Divide in two parts: 3/4 and 1/4. 
Wrap each part in cling wrap.
 Bigger part of the dough goes into the fridge,
 smaller into the freezer.
Keep cooling until hardens, about 20-40 minutes.

 Line a 15x10in (25cmx40cm) baking pan with baking parchment paper.
 Preheat the oven to 350F (180C).
Take out a bigger ball of dough and grate into the pan, 
spread/distribute evenly.
Bake for 10-15 minutes or until the underside is lightly brown.


Marshmallow: 
Take 6 egg whites, beat with the electric mixer until fluff.
Add 1 cup  of sugar, keep beating.
At the end, add 2 tbs of potato starch, beat.

Take out the pre-baked cake, spread the currants onto it.
Pour the beaten egg whites onto the currants.
Grate the remaining (smaller ball) dough onto the egg whites foam.
Put in the oven and bake for about 40 minutes. 

Optional: After baking, sprinkle with powdered sugar.


Enjoy!
~e.






________________________________________________________________________


Za ten przepis na tzw. "Pleśniaka" z "Uwielbiam Gotować" będę wdzięczna do końca życia!

Trudno nam było znaleźć czerwone porzeczki w rejonie, w którym żyjemy.
Kiedy w końcu  nam się udało znaleźć pyszne czerwone porzeczki na lokalnym targu,
byliśmy bardzo szczęśliwi!

To był, jak dotąd, najlepszy przepis na letne ciasto
- nasze ulubione!




Ciasto z Porzeczkami i Pianką

SKŁADNIKI
(proporcje są przeze mnie lekko zmienione)

6 jaj
Kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru
  2 łyżki cukru (dodatkowo)
3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 ok. 600g czerwonych porzeczek

* cukier puder (opcjonalnie)



PRZYGOTOWANIE
Umyć i osuszyć porzeczki.

Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek.
  Połączyć mąkę, 6 żółtek, 2 łyżki cukru, masło (w kawałkach) i proszek do pieczenia.

Wyrobić ciasto.

(UWAGA: Ciasto będzie bardzo kruche i bardzo trudno będzie się łączyć.
 Bądź cierpliwy!)

Uformować z ciasta kulę.

Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4.
Zawiń każdą część w folię.
  Większa część ciasta idzie do lodówki,
  mniejsza do zamrażarki aż stwardnieje, około 20-40 minut.

 Wyłożyć blachę do pieczenie (25cmx40cm) papierem do pieczenia.
  Rozgrzej piekarnik do 180C.
Wyjąć większą kulę ciasta i wylepić blachę
(ja zawsze ścieram kulkę ciasta na tarce).

Piec przez 10-15 minut, aż spód jest lekko brązowy.

Pianka:
Użyć 6 białek jaj,
zmiksować miskerem na sztywno.
Dodaj 1 szklankę cukru, nadal ubijać.
Na koniec dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ubijać

Wyjąć podpieczone ciasto, wyłożyć na nim porzeczki.
Delikatnie wlać ubite białka na porzeczki.
Zetrzeć na tarce pozostałą, mniejszą, część ciasta na piance.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut.

Opcjonalnie: Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
~e.



8 comments:

  1. Replies
    1. It was gone within minutes!

      Delete
    2. I'm hungry too!!! This recipe is fantastic!! Loved it!!

      Delete
    3. So happy to hear that! :) THANKS!

      Delete
  2. Replies
    1. Dziękuję! Zaręczam, że tak samo smakuje :)

      Delete
  3. Excellent recipe!! it was my favorite..Delicious;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much, I love it too_ Glad to hear you enjoyed it :)

      Delete