Tuesday, July 23, 2013

Zucchini Fritters (Placuszki z Cukinii)

Zucchini Fritters with Dill and Sour Cream

We have been collecting quite a lot of summer squash at our local organic farm. 
I wanted to change things a bit in our kitchen 
and came up with an idea to make these great zucchini fritters.

I looked at a bunch of different recipes and this is what I fused into my own version of the fritters.



Zucchini Fritters:
2-3 medium size zucchini
2-4 spoons of greek yogurt or sour cream
1 small onion (diced)
2 garlic cloves (minced)
3 eggs
6-8 tbsp of flour
fresh herbs (dill, parsley, basil, oregano, etc.)
salt
pepper
*optional - dry minced shallots
olive oil or vegetable oil (for frying)

Wash and dry summer squash.
Cut the ends.
Grate the vegetables.
In a mixing bowl, put the grated zucchini,
add 1 tbsp of salt, set aside for about 15 minutes.
Squeeze out the excess water from the zucchini.
In a bowl, add all the above ingredients.
Seasoning and herbs should be to your own preferences.
(I used fresh dill, a lot of garlic, added some dried shallots and seasoned well with salt and pepper).
Mix well, season to your own taste.
Heat up the oil in a pan.





CAUTION: please be careful with HOT oil!

The batch should be not too thick, not to thin.
If the batch runs thin, add more flour.
Take a spoon and start pouring the batch onto a hot oil.
Flatten out, the fritters should be relatively small and flat for more even frying.
On a medium  heat, fry until golden brown on both sides.

After frying, place the fritters on a paper towel to get rid of the excess grease.



Serve while still hot with sour cream or greek yogurt on the side,
garnish with your favorite herbs,
sauce or gravy.
They are also delicious when cold - great for snacking!

Enjoy!
~e.







_______________________________________________________________________________________________________________

Placuszki z Cukinii z Koperkiem i Sosem Jogurtowym:

2-3 średniej wielkości cukinie
2-4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
1 mała cebula (pokrojona w kostkę)
2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
3 jajka
6-8 łyżki mąki
świeże zioła do wyboru (koperek, pietruszka, bazylia, oregano, itp.)
sól
pieprz
oliwa z oliwek lub olej roślinny (do smażenia)
* opcjonalnie - suche mielonego szalotki


Umyj cukinie i obetnij oba końce.
Zetrzeć na tarce razem ze skórką.
Włożyć startą cukinię do miski,
dodać 1 łyżkę soli, odstawić na około 15 minut.
Wycisnąć nadmiar wody z cukinii.
 Do miski z odciśniętą cukinią dodać wszystkie powyższe składniki.
Dodać przyprawy i zioła powinny do smaku.
(Użyłam świeżego koperku, dużo czosnku,  kilka suszonych listków szalotki i dobrze przyprawiłam solą i pieprzem).
Dobrze wymieszać, doprawić do własnego smaku.

Rozgrzać olej na patelni.

UWAGA: proszę uważać na gorący olej!

Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani zbyt rzadkie -
w razie potrzeby dodać więcej mąki do zagęszczenia bądź jogurtu do rozrzedzenia.
Weź łyżkę i rozpocznij wykładać placuszki na gorącym oleju.
Placuszki powinny być cienkie, płaskie, tak, aby łatwo się usmażyły.
Smażyć na złoty kolor po obu stronach.

Po usmażeniu, umieścić placki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać na gorąco ze śmietaną bądź jogurtem,
dodać ulubione zioła .
Najlepiej smakują gorące,
ale są też pyszne na zimno - idealne dla przekąski!

Smacznego!

No comments:

Post a Comment