Wednesday, September 4, 2013

Creamy Swiss Chard Pasta with Parmesan (Makaron z Kremowym Sosem z Boćwiny i Parmezanem)

Greens and Pasta

Swiss chard is one of those versatile greens that you can prepare in many ways.
I like to serve Swiss chard over pasta with Parmesan. 



Swiss Chard Pasta:
1 box/bag/container of your favorite pasta
(I used whole wheat Fusilli)
1 lbs of washed and dried Swiss chard leaves
4 garlic cloves
3 medium onions
1/2 cup of milk
2 tbs of Greek 0% fat yogurt
1-2 tsp of flour
salt
pepper
olive oil

Wash and dry the leaves, chop.
Chop the onions, mince the garlic.
Simmer the onions on a pan with olive oil.
At the end of simmering, add the garlic.
(Garlic burns quickly, it has to go at the end).
Add the chopped leaves to the onions and garlic.
(They will shrink once the water is lost).
Simmer for about 15 minutes or until leaves are soft.
Set aside, let cool.

Use the food processor or a hand blender to chop up the Swiss chard with onions.
Put it back in the pan, heat up.
Add spices, season with salt and pepper.

In the meantime, boil the water for your pasta.
Prepare according to the instructions.

In a bowl, mix the milk, yogurt with flour.
Slowly start adding the mixture to the pan with Swiss chard.
Keep mixing until creamy.
Season more, if necessary.
On low heat, keep simmering the finished creamy sauce for about 3 more minutes.

Drain pasta, make appropriate portions.
Put Swiss chard sauce over pasta.
Sprinkle with Parmesan.

Enjoy!
~e.






Makaron z Kremowym Sosem z Boćwiny i Parmezanem:
1 karton / worek / pojemnik ulubionego makaronu
(ja użyłam pełnoziarniste świderki)
ok. 500 g  umytych i wysuszonych liści boćwiny
4 ząbki czosnku
3 średnie cebule
1/2 szklanki mleka
2 łyżki greckiego jogurtu 0% tłuszczu
1-2 łyżeczki mąki
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Umyj i osusz liście, posiekaj.
Posiekaj cebulę, czosnek przepuść przez praskę.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmażaj na wolnym ogniu.
Pod koniec dodaj czosnek.

Dodaj do cebuli i czosnku posiekane liście boćwiny.
(Liście znacznie się skurczą wraz z utratą wody).
Duś przez około 15 minut lub do momentu, gdy liście są miękkie.
Odstawić, ostudzić.

Za pomocą robota kuchennego lub blendera, rozdrobnij boćwinę z cebulą.
Przełóż na patelnię, podgrzej raz jeszcze.
Dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem.

W międzyczasie zagotuj wodę do makaronu.
Przygotować zgodnie z instrukcją.

W misce wymieszać mleko, jogurt z mąką.
Powoli zacznij dodawać mieszaninę do patelni z boćwiną.
Podgrzewaj, ciągle mieszając, tak by nie powstały grudki aż do osiągniecia kremowej konsystencji.

Na gotowy makaron wyłożyć kremowy sos.
Posypać parmezanem.
Smacznego!
~e.

1 comment: