Tuesday, August 27, 2013

3 Layer "No Bake" Cake (3 Bit - Ciasto bez Pieczenia)

The best "no bake" cake

Just recently, we celebrated my husband's birthday.
I asked him what cake he would like me to make for him.
He gave it a little thought and almost immediately he said:
"3 layer cake" (known as "3 Bit" in Poland).

I have heard of this famous cake,
I have seen pictures of it, 
BUT I have never tried it nor made it myself.

I searched the Internet, trying to find the best recipe.
And I did find it.
It was absolutely amazing!
Once you try it, you'll be forever grateful for this recipe.
I already made it twice!

The link to the blog and original recipe is here:



NOTE: The cake MUST refrigerate over night.


My version of the recipe:

3 Layer "No Bake" Cake:

INGREDIENTS

for a deep rectangular pan (13x9x2)

1 can of sweetened evaporated milk (must be with sugar)
1-2 container of Honey Grahams or other tea biscuits
(about 75 pieces, 3 layers, each about 25 tea biscuits or grahams - depends on their size and the pan)
1 container of heavy whipping cream
Chocolate bar (milk or dark, your preference)

Pudding Filling:
2 cups (500ml) of  milk
2/3 cup sugar (130g)
2 egg yolks
3 tbsp cornstarch (40 - 45g)
3 tbsp of flour (40 - 45g)
 ¾ cup of soft butter (180g)
*optional: vanilla extract


PREPARATION
Remove the label from the can of sweetened evaporated milk.
Place the can in a pot of water, fully covered in water.
Cook on low heat for 3 hours. 
When done, let cool a little, leave in a room temperature.

Prepare the pudding: 
Bring 1 ½ cups of milk and 2/3 cup of sugar to boil.
Mix the remaining milk with egg yolks, flour and corn starch.
Add the mixture to the boiling milk, stirring quickly to avoid lumps formed. 
Keep mixing for about a minute until the custard thickens. 
Allow to cool. 

Beat the soft butter with an electric mixer until light and fluffy.
*optional: add 1-2 tsp of vanilla extract
 Continue mixing, gradually adding cooled pudding.
Set aside the ready pudding filling.

Prepare a deep rectangular baking pan.
Lay the first layer of honey grahams.
(I broke mine in two, they fit better in a pan this way).
Spread the warm (not hot, not cold, just warm) caramel fudge on the first layer of grahams.
Lay another layer of honey grahams.
Spread the pudding filling evenly on the second layer of grahams.

Whip the heavy whipping cream according to the container instructions.
 Spread the whipped cream on top of the third and last layer of grahams.
Grate the chocolate, sprinkle on top of the whipped cream.
Refrigerate the cake for at least 12 hours.

Enjoy!
~e.


______________________________________________________________________________

Najlepsze Ciasto Bez Pieczenia

Niedawno świętowaliśmy urodziny mojego męża.
Zapytałam go, jakie ciasto chciałby żebym mu upiekła.
Po krótkiej chwili zastanowienia niemal natychmiast odpowiedział:
- 3 bit!

Słyszałam wiele pysznych komplementów o tym cieście,
Widziałam zdjęcia, ale niestety nigdy go nie próbowałam ani nie przygotowywałam.

Szukałam w Internecie najlepszego przepisu i udało mi się go znaleźć.
To było absolutnie niesamowite!
Raz spróbowany, 3 bit już zawsze będzie numerem jeden w Waszych domach!

Poniższy przepis to moja delikatna modyfikacja tego pysznego orginału:
3 Bit






SKŁADNIKI
(duza, gleboka blacha o wymiarach 35x24x5cm)

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (musi być z cukrem)
1-2 opakowania herbatników (ja użyłam grahamków)
 (około 75 sztuk na 3 warstwy, każda ok. 25, w zależności od rozmiaru herbatników i wielkości blachy)
1 mała śmietana 30% do ubijania (ok. 450 ml)
Parę kostek czekolady do starcia i posypania na wierzch
(mleczna lub deserowa)


Masa Budyniowa:
2 szklanki (500 ml) mleka
2/3 szklanki cukru (130g)
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (40 - 45g)
3 łyżki mąki (40 - 45g)
3/4 kostki miękkiego masła (180g)

* opcjonalnie: ekstrakt waniliowy


PRZYGOTOWANIE
Usuń etykietę z puszki zagęszczonego mleka.
Umieść puszkę w garnku z wodą, tak, aby była w pełni przykryta wodą.
Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.
Po wyjęciu z wody, ostudź i pozostaw w temperaturze pokojowej
- nie schładzaj!

Budyń:
 Zagotować 1 ½ szklanki mleka i 2/3 szklanki cukru.
Wymieszać pozostałe mleko (1/2 szklanki) z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.
Dodać do gotującego się mleka, bardzo szybko mieszając by uniknąć grudek.
Mieszać na wolnym ogniu przez kolejną  minutę, aż budyń zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Masa:
 Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.

* opcjonalnie: dodaj 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
dzięki temu budyń będzie miał delikatnie waniliowy smak.

  Kontynuuj miksowanie, stopniowo dodając schłodzony budyń.
Masa budyniowa jest gotowa, możesz ją chwilowo odstawić.

Przygotuj  prostokątną blachę, najlepiej o wymiarach zbliżonych do 35cmx24cm.
Wyłóż formę papierem do papieczenia, dzięki czemu łatwiej będzie kroić lub wydobyć ciasto z foremki.
Ułóż pierwszą warstwę herbatników tak, by wypełniły całą blachę.

Rozsmaruj wciąż ciepłą masę powstałą z ugotowanego mleka skondensowanego na pierwszej warstwie herbatników.
Karmel (masa krówkowa) najłatwiej rozprowadzić gdy jest lekko ciepły.
Zacznij od wykładania karmelu łyżka po łyżce, tak, aby herbatniki zaczęły się sklejać
(zapobiegnie to przesuwaniu się herbatników po blasze).

Ułóż kolejną warstwę herbatników na karmelu.
Gotową masę budniową rozprowadź równomiernie po ciastkach.

Przykryj trzecią i ostatnią warstwą herbatników.

Ubij bitą śmietanę wg przepisu na opakowaniu,
lub po prostu przelej ją do głębokiej miski i ubijaj miskerem na wysokich obrotach aż do otrzymania sztywnej i zwartej konsystencji.

Rozprowadź ubitą śmietanę na ostatniej warstwie herbatników.
Zetrzyj czekoladę na drobnych oczkach tarki,
dekorując przy tym warstwę bitej śmietany.

Tak pięknie przygotowane ciasto schładzaj w lodówce przez przynajmniej 12 godzin,
najlepiej przez noc.

Przysmak ten jest najlepszy na drugi dzień, kiedy herbatniki zdążą już delikatnie namoknąć od masy.
Ja już zrobiłam to ciasto dwa razy,  jest szybkie i mało wymagające, a jak wspaniale smakuje!

Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu!

DOBRA RADA: Gotując puszkę skondensowanego mleka, możesz przy okazji wsadzić dwie  - czas gotowania jest taki sam, a Ty masz w zapasie dodatkową masę karmelową, którą możesz przechowywać w lodówce na zaś.

Smacznego!
~e.







Saturday, August 24, 2013

Lecsó (Leczo)

Vegetable Stew

Some fruits and vegetables are so characteristic
 that they easily mark a certain period of time or a season.
Just like strawberries come in May and June, raspberries in July, 
the best tomatoes, zucchinis, and peppers come in August, 
specifically - late August.

I associate those vegetables with the last weeks of summer, 
when I happily use them to make lecso.

Letso is a traditional Hungarian dish made from tomatoes, zucchinis, peppers, onions, 
with an addition of meat, hot and sweet powdered paprika and garlic. 
There are many varieties of this vegetable stew, 
you can vary the type and amount of ingredients, you can also make it vegetarian .

I hope you will enjoy my version of lecso!




Lecso:
2-3 medium summer squash (zucchinis)
4 bell peppers (red, green, yellow)
1-2 small hot peppers (if you would like)
5-7 medium tomatoes
3 medium onions
10 oz sausage
salt
pepper
powdered sweet paprika
garlic (optional)
chili flakes
or
hot pepper mix
olive oil



Remove the skins from tomatoes
(I pour hot water on the tomatoes, it helps to get rid of the skins).
Cut and remove seeds from peppers.
Prepare the vegetables:
cube the tomatoes,
slice the peppers,
slice the onions,
slice only half of the zucchinis,
 grate the second half of the zucchinis
(it gives the dish a nice texture, it's more juicy).
.
If your meat (sausage) is fatty, slice it and simmer in a pan with no grease.
If not, add a little bit of grease to start the simmering.
Simmer sausage for about 10 minutes on medium heat,
until nice and crispy brown.

When your sausage is ready, add half the onions and saute for about 5 more minutes.
Prepare a big pot.
Transfer the sausage with onions to the big pot,
add tomatoes,
half of the peppers,
half of the zucchinis (the grated portion)
and cook under cover for about 20-30 minutes on a small to medium heat,
mix often.
Add salt, pepper, paprika, hot peppers or hot flakes, mix.
You may add fresh or powdered garlic, if you would like.

When the stew gets a nice and juicy consistency, 
add the other half of all remaining vegetables (peppers, onions, sliced zucchinis).
Simmer for another 5-10 minutes,
add more spices if needed.

The reason why I divide my vegetables in half 
is because I don't like my letso very soft, I like to have some al dente pieces in it.

Your letso is ready when your entire kitchen smells divine from simmering 
tomatoes, peppers, onions and sausage.

Season to your taste, I like to make my dish a little spicy.

Serve while hot,
you may add a piece of bread, rice or eat alone.

Enjoy!
~e.







___________________________________________________________________________________________________________


Leczo:
2-3 średnie cukinie
4 papryki (najlepiej czerwona, zielona, ​​żółta)
1-2 małe ostre papryki (opcjonalnie)
5-7 średnich pomidorów
3 średnie cebule
laska kiełbasy
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
czosnek (opcjonalnie)
płatki chili
oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE:

Usuń skórki z pomidorów
(Można zalać gorącą wodą pomidory, sparzenie pomaga pozbyć się skórek).
Wyciąć i usunąć nasiona z papryki.
Przygotuj warzywa:
 pokroić w kostkę pomidory,
 paprykę,
 cebulę,
pokroić tylko połowę cukinii,
a drugą połowę zetrzeć na tarce.
.
Jeśli kiełbasa jest tłusta, pokroić i dusić na patelni bez tłuszczu.
Jeśli nie, dodać odrobinę aby rozpocząć smażenie.
Smażyć kiełbasę 10 minut na średnim ogniu.

Kiedy kiełbasa jest gotowa, dodać pół porcji cebuli i smażyć razem przez około 5 minut.
Przygotuj duży garnek.
Przenieść kiełbasę z cebulą do dużego garnka,
dodać połowę porcji pomidorów,
połowę papryki,
połowę cukinii (startą część)
i gotować pod przykryciem przez około 20-30 minut na małym lub średnim ogniu,
 często mieszając.
Dodać przyprawy:
sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę lub płatki chili i wymieszać.
Możesz dodać odrobinę świeżego lub sproszkowanego czosnku.

Gdy leczo zmieni konsystencję i duszące się warzywa zaczną puszczać sok,
dodać drugą połowę wszystkich pozostałych warzyw (papryka, cebula, plasterki cukinii).
Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut,
dodać więcej przypraw w razie potrzeby.

Lubię, gdy warzywa nie są zupełnie rozgotowane,
dlatego proponuję dzielenie porcji na połowę.
dzielę swoje warzywa w połowie.

W razie potrzeby doprawić więcej do smaku,
ja zawsze przygotowuję moje leczo na pikantno.

Podawać na gorąco,
można dodać kawałek chleba, ryżu lub zjeść samo.

Smacznego!
~e.

Sunday, August 18, 2013

Summer Apricot Cake (Ciasto Ucierane z Morelami)

Summer Cakes

I took a little break from active blogging yet I remained very active in my kitchen.
I have been trying to use all seasonal fruits and vegetables in my cooking and I really enjoyed it!

We got some apricots the other day which inspired me to look for an apricot cake recipe.
I stumbled upon this great recipe on one of the food blogs and I decided to try it out...
It was an easy bake, looked beautiful and tasted wonderful!


This delicious and light cake is a great option for summer garden parties.
I love how light and mouthwatering it is!
Fresh apricots only add to the summer taste.
 Sprinkle it with powdered sugar and you have a tasteful dessert!


Apricot Cake:
6.5 oz of flour (180g)
1 tsp of baking powder
4.5 oz (125 g) of butter
4 oz (120g) of sugar
2 eggs
10 apricots, halved and pitted

With an electric mixer, beat the butter with sugar.
Add baking powder, eggs and flour.
Keep beating until mixed well.
Wash and dry apricots.
Slice in halves, remove the pits.
Preheat the oven to 350F (180C).
Grease the 9 in diameter cake pan (24 cm), sprinkle with bread crumbs.
Pour the cake batch into the pan.
Place the halved apricots on top.
Bake in the preheated oven for about 50 minutes or until golden brown.
Let cool.
Sprinkle with powdered sugar.

Enjoy!
~e.













_____________________________________________________________________________________________________
Pomimo iz zrobilam sobie małą przerwę od aktywnego blogowania
nadal pozostalam bardzo aktywna w mojej kuchni .
Staram sie wykorzystać wszystkie sezonowe owoce i warzywa w mojej kuchni,
gotujac z tego, co akurat mozna znalezc na straganach i bardzo mi się to podoba!

Przepis zaadaptowany z tej strony.

To smaczne i lekkie ciasto owocowe jest doskonalym pomyslem na letni deser!

Ciasto z Morelami:
180g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
120g cukru
2 jajka
okolo 10 moreli
cukier puder do posypania na wierzch


Mikserem ubić masło z cukrem.
Dodaj proszek do pieczenia, jajka i mąkę.
Miksowac aż do polaczenia skladnikow.
Morele umyć i osuszyć.
Przeciac na pół, usunąć pestki.
Rozgrzej piekarnik do 180C.
Natluscic forme na ciasto o średnicy 24 cm,
wysypac bułką tarta.

Wylac ciasto na blache,
ulozyc polowki moreli na ciescie
(przekrojeniem do gory).
.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut lub do złotego koloru .
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
~e.


~ e .