Thursday, March 28, 2013

Cinnamon Apple Crêpes (Naleśniki z Jablkami i Cynamonem)

Crêpes with Apple Cinnamon Raisin Filling 


We simply love crêpes.

 Although crêpes are commonly known as a French dish, they are one of the most popular Polish desserts.
We often times serve them with sweet farmer's cheese filling 
or various jams and preserves (plum butter is my favorite!).

Here is a quick way to make your own preserves and use it as filling to crêpes.

Deliciously refreshing!


 Apple Cinnamon Raisin Crêpes:

Batter:  (makes about 20 thin crêpes)
3 eggs 
1 cup of wheat flour
2 cups of milk

1/2 cups of carbonated water (optional)
2 tbsp of vegetable oil or olive oil
1 pack of vanilla sugar (0.32 oz)

Apple filling:
4 medium apples
a handful of raisins
1 cinamonn stick or 1-2 tsp of powdered cinnamon
2 tbsps of honey
1 tbsp of butter




Prepare the apple filling by skinning and slicing the apples to little pieces.
In a small skillet or pan, simmer apple slices with butter (5-10 minutes).
Start adding raisins, honey and cinammon. 
Cook the apples with all other ingredients until it has a syrup consistency and becomes aromatic.


Prepare the batter by mixing flour, eggs, milk, vanilla sugar and oil
 (carbonated water is optional, it gives the batter an extra "fluff").
Mix it with a whisk, let stand for 15-30 minutes.
The batter consistency should be "pourable" - not too solid and not too liquid. 
(you will get a feel of it).


Prepare a pan (preferable the one for crêpes).
Medium heat, with a touch of grease on the pan.
Using a ladle, spread a very thin batter evenly over the cooking surface of the hot pan
(tilting the pan or helping yourself with a spatula often helps).
The thinner the crêpes, the better.
(it takes about 3/4 of a regular ladle to fill the pan).

*Prepare yourself to make a "test crêpe" -
 the first one is usualy for you to see if your batter works fine
(if the consistency is okay, if you need more milk/flour/oil, etc.)

When the edges of your crêpes are slightly browning and curling up, 
it is time to lift it with a spatula and turn your crêpe over.
 Let both sides to be lightly browned, then remove the crêpe from the pan and put aside.
Keep frying your crêpes until the batter is done.



Crêpes will seem hard at first, they will soften up while cooling 
Spread your filling on the crêpe, fold in half and then in a quarter.
Some people like to roll up their crêpes, I always make little "triangles".





You may serve your finished crêpes with your choice of other toppings:
fresh fruits
whipped cream
nuts
 etc. 




Congratulations on your first crêpes!!
Experiment with different fillings and enjoy!
~e.



________________________________________________________________________________________________________________


NALEŚNIKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM:
Ciasto: 
(20 cienkich naleśników)
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej (opcjonalnie)
2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
1 opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie Jabłkowe:
4 średnie jabłka
Garść rodzynek
1 laseczka cynamonu lub 1-2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
2 łyżeczki miodu
1 łyżka masła


Przygotowanie:
Obierz jabłka ze skóry, pokrój  na małe kawałki.
Na małej patelni dusić jabłka z odrobiną masła (5-10 minut).
Zacznij dodawać rodzynki, miód i cynamon.

Gotować jabłka z pozostałymi składnikami aż do uzyskania konsystencji  aromatycznego syropu .

Przygotować ciasto. Wymieszaj mąkę, jajka, mleko, cukier waniliowy i olej.
  (woda gazowana jest opcjonalna, dodaje ciastu puszystości).
Wymieszać trzepaczką, odstawić na 15-30 minut.
Konsystencja ciasta powinno być "lejąca" - niezbyt "solidna" i niezbyt płynna.

Przygotuj patelnię, rozgrzewając odrobinę tłuszczu na średnium ogniu.
Usmażyć pierwszego naleśnika, nalewając małą chochelkę ciasta.
Im cieńsze naleśniki, tym lepiej.

Przewrócić naleśnika na drugą stronę gdy boki zaczną się delikatnie brązowić.
Smażyć na lekko rumiany kolor z obu stron, ściągnąć z patelni i układać na talerzu jeden na drugim.
Wysmażyć całe ciasto, nie dodając już tłuszczu na patelnię do każdeo kolejnego smażenia.

(Jeśli pierwszy naleśnik nie wyszedł, można sprawdzić czy nie trzeba dodać któregoś ze składników).

Gotowe naleśniki przekładać niewielką ilością nadzienia jabłkowego,
składając naleśniki w "trójkąty".

Podawać jeszcze ciepłe!
Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


4 comments:

  1. Replies
    1. It is, one of our favorites! Thank you for stopping by! Dziękuję za wizytę i pozdrawiam :)

      Delete
  2. Apple, cinnamon and raisins seem to be a delicious combination :) It smells like Automn but Autumn in food is something that never bothers me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I agree! Thank you for stopping by! :)

      Delete