Sunday, March 31, 2013

Lentil Pâté (Pasztet z Soczewicy)

Lentil Pâté

 I made this amazing pâté last Easter for the very first time.
I found this recipe in one of the magazines and since I am a huge fan of all kinds of vegetarian recipes, 
this one has instantly became my favorite and it looks like it will be our no.1 Easter treat.

It is not only a great alternative for  heavy and fatty foods we have been craving all winter,
but it also is a very healthy yet filling vitamin boost with a lot of fiber and proteins in it.

It is definitely a very good start to your new eating habits - clean and lean for the spring!

Lentil Pâté
 
 250g (8-9oz, 1 pack) of orange lentils (I used green lentils)
2 cups grated carrots (about 4 carrots)
2 medium onions
 a bunch of celery stalks (4-6)
  Head of Garlic
 1/2 ginger root
 150 ml (5-6 fl oz) olive oil
 3 eggs
 Curry
 Salt
 Pepper
 Soy Sauce
 1/4 cup of bread crumbs
 1-2 tbsp peanut butter
Almond Flakes (Optional)

* I used 4x of each ingredient to make a LOT of pâté, but these amounts of ingredients should work just fine for 1 small rectangular baking pan and of course you may change them to your own taste.









Cook lentils to a soft mush, adding salt and pepper.
Prepare onion and celery, cut into cubes.
 Grate the carrots and ginger, mince garlic.
Put all the vegetables in a skillet, season with salt, pepper, curry 
and soy sauce (just enough to simmer the vegetables).
(I also add a little bit of olive oil).
 Simmer for 15-20min.
Add peanut butter. 
Cool the vegetables, add raw eggs, mashed lentils, olive oil and bread crumbs
 Mix.
Grease the pan with butter and sprinkle with breadcrumbs.
Fill the pan with seasoned vegetable batter.
 Sprinkle almonds on top (optional).
Bake at 220C (400-430F) under aluminum foil for 30-40 min. 
Remove the foil 10 min before the pâté is ready.

May be served hot or cooled, alone or with fresh bread.

Enjoy!
~e.






_________________________________________________________________________________________________________


 PASZTET Z SOCZEWICY:

 250 g (1 opakowanie) pomarańczowej bądź zielonej soczewicy
 2 szklanki startej marchewki (ok. 4 marchewki)
2 średnie cebule
kilka łodyg selera (4-6)
główka czosnku
1/2 małego korzenia imbiru
 150 ml oliwy z oliwek
3 jajka
curry
sól
pieprz
sos sojowy
 1/4 szklanki bułki tartej
1-2 łyżki masła orzechowego

 płatki migdałów (opcjonalnie)


Ugotuj soczewicę na miękką papkę, dodając sól i pieprz.
Przygotuj cebulę i seler, pokrój w kostkę.
  Zetrzyj na tarce marchewkę i imbir, przeciśnij przez praskę czosnek.
Umieść wszystkie warzywa na patelni, dopraw solą, pieprzem, curry
i sosem sojowym.
(Ja również dodaję trochę oliwy z oliwek).
  Gotować na wolnym ogniu przez 15-20min.
Dodaj masło orzechowe, duś przez ok. 10 minut.
Schłodzić warzywa, dodać surowe jajka, puree z soczewicy, oliwę z oliwek i bułkę tartą.
  Wymieszać.
Wysmarować małą podłużną blaszkę masłem i wysypać bułką tartą.
Wypełnić blaszkę gotową masą na pasztet.
  Posypać migdałami na wierzchu (opcjonalnie).
Piec w temperaturze 220 ​​° C pod folią aluminiową przez około 30-40 minut.
Usunąć folię 10 min przed wyjęciem z piekarnika, by migdały się uprażyły.

Podawać na ciepło lub schłodzone, pasztet sojowy smakuje najlepiej  ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

2 comments:

  1. I will make it this week! Looks delicious and I can't wait to try! :D Thank you for receip!
    I love your way of writing. Full of important informations before receip and then easy written, well explained detail by detail :) Keep going! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makes me happy you enjoy it, thank you dear! :)

      Delete