Saturday, March 23, 2013

Vegetable and Bacon Casserole (Zapiekanka z Warzywami i Boczkiem)

Vegetables and the meats meet in the oven

Have you ever had that feeling of craving something extraordinary?
An unidentified taste, exciting and fulfilling your current needs?
Well, we just discovered that the answer to our recent craving was...
a vegetable casserole!

My husband had this amazing idea of using the vegetables we currently had in our fridge, 
adding a little twist to it - the meats.
A man needs his meat - let's face it. 

Therefore our vegetable casserole was finished with some bacon strips and some sausage bites.
 Let me tell you - it was just what we needed during first days of spring!

Vegetable Bacon and Sausage Casserole:
Golden Potatoes (we used a couple of large potatoes, about 2lbs)
6 large carrots
3 zucchinis
1 onion
1 red pepper
1 pack of bacon (we used only 1/2)
Sausage or other meat
Favorite spices (we used Mediterranean mix, pepper, garlic salt, oregano)
Butter (to grease the pot)

Start by boiling sliced carrots. They always take a long time to broil in the oven.
Slice potatoes, zucchini, onion and pepper.
In a separate bowl, mix the sliced potatoes with your favorite spices and sprinkle with olive oil.
Grease your pan (we used heat-resistant Pyrex).
Start layering your vegetables and meats.
Do not forget to use your spices in between the layers.
Preheat the oven to about 400F.
Add a little bit of water to the pot - this will prevent casserole from burning. 
Broil the casserole for more or less one hour.
Take your casserole out of the oven when the potatoes are cooked.








Version with the meats.

Just the veggies.



Enjoy!
~e.


ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I KIEŁBASĄ:

Ziemniaki (kilka dużych ziemniaków, około 2kg)
6 dużych marchwi
3 cukinie
1 cebula
1 czerwona papryka
1 opakowanie boczku  (użyliśmy tylko 1/2)
1 laska kiełbasy
Ulubione przyprawy (użyliśmy śródziemnomorską mieszankę przypraw, pieprz, sól czosnek, oregano)
Masło (do posmarowania naczynia żaroodpornego)

Zacznij od upodgotowania pokrojonej w plasterki marchwi.
Pokrój ziemniaki, cukinię, cebulę i paprykę.
W osobnej misce wymieszać pokrojone ziemniaki z ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek.
Natłuścić naycznie żaroodporne smarując masłem (użyliśmy żaroodpornego Pyrex).
Zacznij kolejno układać warzywa i kiełbasę warstwami według upodobania.
Nie zapomnij użyć przypraw między warstwami.
Rozgrzej piekarnik do około 200C.
Dodaj trochę wody do garnka aby warzywa podduszały się bez spalenia.
Zapiekanka powinna się piec przez około godzinę.
Sprawdzaj czy nie trzeba dolać wody w międzyczasie.
Zapiekanka jest gotowa gdy ziemniaki są miękkie.
Można posypać startym żółtym serem pod koniec pieczenia.

Smacznego!

No comments:

Post a Comment