Monday, January 27, 2014

Whole-Wheat Strawberry Apple Muffins (Muffiny Pełnoziarniste z Truskawkami i Jabłkami)

Healthy Dessert

After all the holiday festivities and eating delicious desserts, cakes and sweets, 
we needed to try something lighter to satisfy our sweet tooth cravings.
Whole-wheat flour desserts are a much healthier alternative to regular all purpose flour.
However, if you have never tried a whole wheat dessert,
it does taste different.
Although it is much better for you,
the taste is a little bitter at first.
If you cannot take it, 
you can try to top the muffins with a little bit of honey.
I also tried a little bit of Nutella on top of my muffin - 
creamy, chocolate hazelnut spread was my guilty pleasure!

The recipe comes from a book "Muffins and Bakes".
I used the strawberries instead of raspberries because that's what I had in the fridge.
They were great!




INGREDIENTS
(makes 12)
3 large baking apples
1.5 cup of water
1.5 tsp allspice
2 cups whole-wheat flour
1 tbsp baking powder
1/4 tsp salt
3 tbsp superfine sugar
1 cup of strawberries

PREPARATION
Peel, core and slice the apples.
Slice the strawberries.
Take 2 apples, place in a pan with 6 tbsp water.
Bring to a boil, then reduce the heat.
Stir in 1/2 tsp allspice, cover the pan, simmer.
Stirring occasionally, simmer for 15-20 minutes or until water absorbed.
Remove from heat, let cool.
Blend in a food processor until smooth.
Stir in the remaining water (from 1.5 cups minus 6 tbsp) and mix well.

Spray the muffin pan with vegetable oil cooking spray
or line with muffin liners.
Sift the flour, baking powder, salt, and remaining allspice (1 tsp).
Then stir in the sugar.

Chop the remaining apple and add to the dry ingredients.
Add the strawberries, combine gently with the flour mixture.
Finally, gently stir in the cooled apple/water mixture.
Do not over stir the batter, it can be a little lumpy.

Preheat the oven to 400F.
Divide the muffin batter among 12 cups of muffin pan 
(2/3 of a cup).
Bake for 20-25 minutes, until risen and golden.
Serve warm or let cool.

Enjoy!
~e.





_____________________________________________________________________________

Zdrowy Deser

Po pysznym ucztowaniu w okresie świątecznym, 
nadszedł czas na zdrowsze i lżejsze jedzenie, 
a tym bardziej - na lekkie i zdrowe desery aby zaspokoić  ochotę na coś słodkiego.

Mąka pełnoziarnista jest z całą pewnością dużo zdrowsza, 
jednak jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do jej smaku w wypiekach,
możecie być nieco zaskoczeni jej lekko gorzkawym smakiem w muffinach.
Muffiny te są generalnie mało słodkie.
 Jeśli chcecie, można jepolać delikatnie miodem.
Moim małym grzeszkiem było posmarowanie muffinki niewielką ilością Nutelli - pyszne!

Przepis pochodzi z książki "Muffiny i Wypieki".
Użyłam truskawek zamiast malin, bo akurat je miałam w lodówce.
Było zdrowo i smacznie!



SKŁADNIKI
(na 12 muffinków)
3 duże jabłka
1,5 szklanki wody
1,5 łyżeczki ziela angielskiego 
(w proszku, można użyć moździerza do rozdrobnienia)
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki drobnego cukru
1 szklanka truskawek

PRZYGOTOWANIE
Obierz, wydrąż i pokrój jabłka.
Pokrój truskawki.
 2 jabłka  umieść na patelni, dodając 6 łyżek wody.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień.
Dodać 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.
Mieszają od czasu do czasu, dusić przez 15-20 minut, aż woda się wchłonie.
Zdjąć z ognia, ostudzić.
Rozdrobnić malakserem lub blenderem na gładką masę.
Dodać pozostałą wodę (z 1,5 szklanki minus 6 łyżek ) i dobrze wymieszać.

Nasmarować tłuszczem formę na muffiny lub wyłożyć papilotkami.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, pozostałą część ziela angielskiego (1 łyżeczka ).
Następnie dodać cukier.

Pokroić pozostałe jabłko, dodać do suchych składników.
Dodać truskawki, delikatnie połączyć z mieszaniną z mąki.
Następnie dodać przetarte jabłka z wodą i łagodnie wymieszać.
Nie mieszać za dużo, ciasto może być delikatnie grudkowate.

Rozgrzej piekarnik do 200C. .
Podzielić ciasto równo do wszystkich foremek.
( ok. 2/3 wysokości foremki).
Piec przez 20-25 minut , aż muffinki będą wyrośnięte i przyrumienione.
Podawaj na ciepło lub lekko ostudzone.

Smacznego!
~ e .




No comments:

Post a Comment