Saturday, January 11, 2014

Sharp Cheese Cookies with Caraway Seeds and Paprika (Serowe Ciasteczka z Kminkiem i Papryką)

Not your usual cookies

This fabulous recipe comes from my Mom's old notebook.
These spicy cookies are a great snack,
they will definitely satisfy your salty cravings.
They are perfect - brittle, with a surprising hint of sharp cheddar,
finished with caraway seeds and paprika.
If you are not a fan of either caraway seeds or paprika,
you can easily substitute them with your favorite herbs and spices or even chopped nuts.




INGREDIENTS
5-6 oz sharp cheese (I chose sharp cheddar)
9 oz flour
3 tbs sour cream
1/2 tsp baking powder
1 egg yolk
caraway seeds
sweet and hot paprika powder


PREPARATION
Grate the cheese (medium or small grater).
Mix the grated cheese with  flour, baking powder, butter and sour cream.
Knead the dough, form a ball.
Wrap in foil and cool in the refrigerator for one hour.

Preheat the oven to 400F.
Line a baking sheet with parchment paper.

Roll out the cooled dough to a thickness of approximately 1/32 in.
Cut out the cookies, preferably using a cookie cutter with a hole in the middle.

Mix the yolk with a little bit of water, season with sweet and hot paprika mix.
Place the cookies on the baking sheet, spread the egg yolk on the cookies,
preferably using a silicone brush.
 Sprinkle with caraway seeds and paprika.
Bake for about 13-15 minutes, until lightly browned.

Enjoy!
~e.




_______________________________________________________________________________________________________

Niecodzienne Ciasteczka

Przepis na te wspaniałe ciasteczka serowe pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Mamy.
Ciasteczka są świetną przekąską, idealnie zaspokoją ochotę na coś słonego i pikantnego,
świetne na wszelkiego rodzaju imprezy.
Zaskakujący smak ostrego sera żółtego, delikatnie kruche, 
wykończone kminkiem i mieszanką słodkiej i ostrej papryki.
Jeśli nie przepadacie za kminkiem czy też papryką,
spokojnie możecie zamienić ja na swoje ulubione przyprawy i zioła,
a nawet posiekane orzechy, np. pistacje.

Naprawdę pyszne, polecam!



SKŁADNIKI
150 g ostrego sera żółtego (wybrałam cheddar)
250 g mąki
150 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
kminek
papryka słodka i ostra


PRZYGOTOWANIE
Zetrzeć ser żółty na średnich lub małych  oczkach.
Wymieszać starty ser żółty z mąką, proszkiem do pieczenia , masłem i śmietaną.
Wyrobić ciasto, uformować kulę.
Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Rozgrzac piekarnik do 200C.
Płaską blachę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm.
Wykrawać ciasteczka dowolną foremką, najlepiej z dziurką w środku.

Żółtko rozmącić z odrobiną wody, przyprawić mieszanką papryk.
Wycięte ciasteczka smarować rozmąconym żółtkiem, 
najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka.
Posmarowane żółtkiem ciasteczka posypać kminkiem i papryką.
Piec około 13-15 minut, aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.

Smacznego!
~e.




No comments:

Post a Comment